Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Ποδόσφαιρο: Με 14 ομάδες το πρωτάθλημα και υποβιβάζονται οι πέντε!

Η ΕΠΟ γνωστοποίησε την προκήρυξη της Α’ Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών για τη σεζόν 2023-24. Η Α’ Εθνική της νέας σεζόν θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο των 14 ομάδων, οι οποίες είναι: ΑΕ Λάρισα, ΑΕΚ, Ακαδημία Ελπίδες Καρδίτσας 94, ΑΟ ΡΕΑ, ΑΟ Τρίκαλα 2011, Αστέρας Τρίπολης, Βόλος 2004, Εργοτέλης, Καστοριά ΓΠΟ, Ολυμπιάδα Υμηττού, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Σειρήνες Γρεβενών.

 

Πρωταθλήτρια θα είναι η ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση της βαθμολογίας μετά το πέρας των 26 αγωνιστικών.

 

Στη Β’ Εθνική της σεζόν 2024-25 θα υποβιβαστούν οι πέντε τελευταίες ομάδες. Η Α’ Εθνική της σεζόν 2024-25 θα διεξαχθεί με 12 ομάδες σε έναν όμιλο. Παράλληλα, από τη Β’ Εθνική, η οποία θα διεξαχθεί σε 4 ομίλους, θα ανέβουν στην Α’ (το 24-25) οι τρεις από τις τέσσερις πρωταθλήτριες, που θα προκύψουν ύστερα από αγώνες μπαράζ.

 

Η έναρξη της Α’ Εθνικής θα γίνει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023.

 

Επίσης, ορίζεται ότι είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 7 ποδοσφαιρίστριες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εθνικές ομάδες, ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιούνται έως 4 ξένες. Ενώ όλες οι παίκτριες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

 

Κάθε ομάδα Α’ Εθνικής, υποχρεούται να διαθέτει τμήμα υποδομής Κ-17, που θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική Γυναικών, χωρίς δικαίωμα προβιβασμού. Ενώ ομάδες που στοχεύουν να διεκδικήσουν άδεια UEFA Champions League θα πρέπει να διαθέτουν δύο τιμήματα υποδομών. Σε αυτές τις ομάδες μπορούν να παίξουν έως 3 παίκτριες γεννημένες πριν το 2007 και συνολικά στην εικοσάδα έως 6.