Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Πόλο: Ο δρόμος της γαλανόλευκης για το Παρίσι 2024

Η Ισπανία και η Ολλανδία, με τεχνικό τον Ευάγγελο Δουδέση, θα μονομαχήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής (28/7, 12:00, ΕΡΤ 3) για τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου στη Φουκουόκα.

 

Παράλληλα έγιναν οι δύο πρώτες χώρες που εξασφάλισαν την παρουσία τους στο τουρνουά υδατοσφαίρισης γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, πλην της διοργανώτριας Γαλλίας.

 

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά νικώντας την Αυστραλία με 12-10 στον ημιτελικό, φέρνοντας ανακούφιση σε τρία εθνικά συγκροτήματα, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας.

 

Η ήττα της Αυστραλίας κράτησε στα τρία τα ευρωπαϊκά εισιτήρια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τις παραπάνω χώρες να έχουν και τον πρώτο λόγο να τα κατακτήσουν.

 

Η εθνική ομάδα έχει δύο ακόμα διοργανώσεις για να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αγωνιστεί σε αυτούς μετά το Πεκίνο το 2008.

 

Να διεκδικήσει τη μια θέση που δίνει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Νετάνια τον ερχόμενο Ιανουάριο ή το ένα από τα δύο –τελευταία- εισιτήρια που θα δοθούν ένα μήνα μετά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα.

Πάμε σε παραδείγματα. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ισραήλ κρίνεται ένα εισιτήριο, δηλαδή η πρωταθλήτρια Ευρώπης εξασφαλίζει και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν μια από τις Ολλανδία ή Ισπανία πάρουν το χρυσό μετάλλιο, αυτόματα η φιναλίστ παίρνει την πρόκριση.

Αν οι Ολλανδία και Ισπανία βρεθούν στον τελικό και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τότε η 3η ομάδα της κατάταξης θα ταξιδέψει στο Παρίσι.

Όσον αφορά τα δύο τελευταία εισιτήρια που θα δοθούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα, οπότε και θα κλείσει η 10άδα των χωρών, οι δύο ευρωπαϊκές ομάδες που θα έχουν απομείνει στη διεκδίκηση της πρόκρισης, βάσει δυναμικότητας, είναι και τα φαβορί για να τα καπαρώσουν.

 

Από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα γνωρίζουμε ποια από τις Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία θα έχει καθαρίσει. Για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που θα απομείνουν, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να φθάσουν στον τελικό.

Αρκεί στην Ντόχα να έχουν από κάτω στη γενική κατάταξη εθνικά συγκροτήματα, όπως το Ισραήλ (10ο στη Φουκουόκα), ο Καναδάς (7ος ή 8ος στη Φουκουόκα), η Νέα Ζηλανδία (11η στη Φουκουόκα), η Ιαπωνία (14η), το Καζακστάν (16ο) ή η Βραζιλία που απέσυρε τη συμμετοχή της από το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα.

 

Από τα ηπειρωτικά τους πρωταθλήματα αναμένεται να πάρουν την πρόκριση οι ΗΠΑ (Αμερική), Αυστραλία (Ωκεανία) και Κίνα (Ασία).

Μια θέση μπορεί να ανοίξει στην περίπτωση που η Αφρική δεν έχει εκπρόσωπο, σενάριο που έπαιξε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, όμως τελικά δεν έγινε πραγματικότητα.

 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέλει στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού να υπάρχει εκπροσώπηση από όλες τις ηπείρους. Μάλιστα για τους Αγώνες στο Τόκιο δεν έγιναν αγώνες πρόκρισης για την Ωκεανία και την Αφρική, με τις Αυστραλία και Νότια Αφρική να παίρνουν τις θέσεις με βάση την υψηλότερη θέση στα παγκόσμια πρωταθλήματα.

 

Στη Φουκουόκα η Αυστραλία θα παίξει για την 3η θέση, η Νότια Αφρική κατετάγη 12η, ενώ υπάρχει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και το ζήτημα της Ρωσίας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν δίνει –μέχρι τώρα- το δικαίωμα σε αθλητές, μεμονωμένα καθώς και στις εθνικές ομάδες να πάρουν μέρος σε διεθνή πρωταθλήματα και να διεκδικήσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Στην περίπτωσή μας, η ισχυρή εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια μετείχε στο Τόκιο (4η θέση), ως ομάδα κάτω από τη σημαία της ΔΟΕ, λόγω των προβλημάτων με της μη προσαρμογής της Μόσχας στον κώδικα αντιντόπινγκ.

 

Τώρα υπάρχει η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εθνικές τους ομάδες αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο στη Φουκουόκα, οι αγώνες πρόκρισης για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ισραήλ έχουν ολοκληρωθεί, άρα μοναδική ελπίδα τους απομένει το παγκόσμιο στην Ντόχα, όπου μοιάζει αδύνατο αυτή τη στιγμή να βρεθούν εκεί.

 

Τα 10 εισιτήρια για το Παρίσι

Διοργανώτρια χώρα: Γαλλία
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φουκουόκα: Ολλανδία, Ισπανία
Ασιατικοί Αγώνες: Χανγκζού (Κίνα) 23 Σεπτεμβρίου-8 Οκτωβρίου 2023: 1 Εισιτήριο
Παναμερικανικοί Αγώνες Σαντιάγκο (Χιλή) 22-28 Οκτωβρίου 2023: 1 Εισιτήριο
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νετάνια (Ισραήλ) 3-16 Ιανουαρίου 2024: 1 Εισιτήριο
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ντόχα (Κατάρ) 2-18 Φεβρουαρίου: 2 Εισιτήρια
Αφρικανικοί Αγώνες: 1 Εισιτήριο*
Αγώνες Ωκεανίας: 1 Εισιτήριο*
*Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί ο χρόνος διεξαγωγής τους

 

Πηγή: gazzetta.gr