Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Volleyleague Γυναικών: Επιστολή των 14 ομάδων στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι ομάδες της Volley League των γυναικών με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν την άμεση επανέναρξη των προπονήσεων και επιστροφή στους αγώνες από τις αρχές του νέου έτους. 

Οι Εκπρόσωποι των 14 συλλόγων αναλύουν την κατάσταση που βιώνει το άθλημα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και ζητούν την επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις από τις 7-15 Δεκεμβρίου και επανέναρξη του πρωταθλήματος στις αρχές του 2021.

 

Αναλυτικά η σχετική επιστολή των 14 ομάδων πρός τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

“Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται σε Εσάς από τους εκπροσώπους των δεκατεσσάρων (14) ομάδων που αγωνίζονται στο κορυφαίο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης (Volleyleague) Γυναικών προκειμένου να εκθέσουμε εγγράφως τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας για το άθλημά μας, το οποίο υφίσταται δυσμενείς συνέπειες από την εξακολούθηση της αναστολής λειτουργίας του. Θεωρούμε ότι η άμεση συμβολή Σας στην επίλυση των συνεχώς αυξανόμενων προβλημάτων θα είναι απολύτως αποφασιστική με δεδομένη την αγάπη Σας στο Αθλητισμό.

Λάβετε παρακαλούμε υπόψη την δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το πλέον δημοφιλές γυναικείο πρωτάθλημα, αυτό της Volleyleague Γυναικών. Και τούτο διότι το εν λόγω πρωτάθλημα δεν απειλείται απλά με διακοπή, λόγω των ληφθέντων μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, αλλά και με οικονομική εξαφάνιση των περισσοτέρων ομάδων, λόγω των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει απέναντι σε Ελληνίδες και ξένες αθλήτριες υψηλού επιπέδου.

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας δοκιμάζεται από τον ιό covid-19 και ότι η Πολιτεία έχει θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την μη εξάπλωση και εν τέλει τον περιορισμό της «πανδημίας». Είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται η προστασία του σημαντικότερου εννόμου αγαθού της ζωής και της υγείας των πολιτών της χώρας μας. Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται, είναι κατά κανόνα εκείνα, τα οποία προτείνονται από την αρμόδια Επιτροπή Λοιμοξιολόγων, η οποία έχει επιφορτιστεί το δύσκολο αυτό έργο. Εντούτοις κάθε τελική απόφαση ανήκει στα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας, τα οποία ασκούν την Εκτελεστική Εξουσία στην χώρα μας. Τα όργανα αυτά έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση/εξουσία να σταθμίζουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με βάση την Συνταγματική Αρχή της Αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ) διάφορους παράγοντες και να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Αυτό το έργο έχουν αναλάβει και αυτό οφείλουν να εκτελούν.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι η αναστολή κάθε δραστηριότητας του ερασιτεχνικού αθλητισμού (συνεπώς και της Γυναικείας Πετοσφαίρισης) στην Ελλάδα, η οποία επηρεάζει άμεσα και τα Σωματεία που εκπροσωπούμε. Ως ανωτέρω ελέχθη, οι συνέπειες αυτού του μέτρου εμφανίζονται μέρα με τη μέρα περισσότερο καταστροφικές και πλέον θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα να επανεξεταστεί το θέμα και να επιτραπεί υπό υγειονομικής φύσεως προϋποθέσεις η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, αρχικά με την πραγματοποίηση προπονήσεων και αμέσως μετά με τη διασφαλισμένη από πριν συνέχιση του Πρωταθλήματος. Οι συνέπειες λοιπόν είναι σήμερα απόλυτα δυσμενείς.

Αφενός για τις αθλήτριες των Σωματείων που εκπροσωπούμε, οι οποίες παραμένουν αθλητικά αδρανείς ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία αυτών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρότατο βιοποριστικό πρόβλημα, καθότι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αθλητισμό, επιλέγοντας να διαβιώνουν με τα χρήματα που εισπράττουν ως οδοιπορικά από τις ομάδες τους. Το πρόβλημα και η αγωνία τους εντείνονται, αφής στιγμής βλέπουν ότι υφίσταται μία στα όρια της αντισυνταγματικότητας διάκριση σε σχέση με άλλους αθλητές που συμμετέχουν (και καλώς συμμετέχουν) σε πρωταθλήματα, τα οποία κανονικά και ορθά διεξάγονται υπό συγκεκριμένο υγειονομικό καθεστώς. Και εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα ως προς την υφιστάμενη αυτή διάκριση και τον πραγματικό λόγο, για τον οποίον δεν διεξάγεται αντίστοιχα ένα κορυφαίο Γυναικείο Πρωτάθλημα και συγκεκριμένα το Πρωτάθλημα του τρίτου εν συνόλω δημοφιλούς αθλήματος της χώρας μας και του πρώτου σε δημοφιλία Γυναικείου Πρωταθλήματος ήτοι της Γυναικείας Πετοσφαίρισης. Σημειώστε ότι ο γυναικείος πληθυσμός που ασχολείται ενεργά με το άθλημα της Πετοσφαίρισης υπερβαίνει τις 9.000. Γίνεται δε λόγος περί πιθανής μη συνταγματικής μεταχείρισης λόγω ακριβώς -κατά την άποψή μας- μη ορθής εφαρμογής εν προκειμένω της θεσμοθετημένης στο άρθρο 4 Σ Αρχής της Ισότητας.

Σημειωτέον δε ότι το άθλημα της Πετοσφαίρισης δεν συγκαταλέγεται και δεν μπορεί να συγκαταλεχθεί μεταξύ των «επικίνδυνων» αθλημάτων (σε σχέση με άλλα αθλήματα), καθότι ελλείπει η προσωπική επαφή των αθλητών/τριών μίας ομάδας με εκείνους/ες της αντίπαλης ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Με απλά λόγια βλέπουν και βλέπουμε να διεξάγονται υπό αυστηρές φυσικά και ορθές προϋποθέσεις/κανόνες τα Πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης στις κορυφαίες κατηγορίες ανδρών και όχι το αντίστοιχο κορυφαίο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης Γυναικών (Volleyleague Γυναικών), στο οποίο αυτές συμμετέχουν. Το γεγονός φυσικά ότι πρόκειται για επαγγελματικά πρωταθλήματα, δεν παίζει κανέναν ρόλο, καθότι η εξάπλωση ή ο περιορισμός μίας ασθένειας/πανδημίας δεν διακρίνει μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Επιπρόσθετα τονίζεται, σε περίπτωση που αυτό δεν Σας είναι γνωστό, ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη διεξάγονται κανονικά τα αντίστοιχα Πρωταθλήματα με την τήρηση των θεσμοθετημένων κανόνων υγιεινής και σε αντίθεση με τα ισχύοντα στην χώρα μας, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην Εθνική μας Ομάδα Πετοσφαίρισης Γυναικών, για τον οποίον έχουν ήδη εκφραστεί οι αθλήτριες που την συγκροτούν και με τις απόψεις των οποίων ταυτιζόμαστε απόλυτα.

Αφετέρου για τους Συλλόγους που εκπροσωπούμε, οι οποίοι για τους ίδιους προαναφερόμενους λόγους ζητούν την άμεση λήψη σχετικής απόφασης από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας –και με την δική Σας παρέμβαση- ως προς την έναρξη των προπονήσεων αμέσως μετά την λήξη του υφιστάμενου lock down (ήτοι από 7.12.2020 μέχρι 15.12.2020) προκειμένου οι αθλήτριες να επανέλθουν στο απαιτούμενο σωματικό και εν γένει αθλητικό επίπεδο και εν συνεχεία ως προς την εκ των προτέρων διασφαλισμένη επανεκκίνηση του Πρωταθλήματος της Volleyleague Γυναικών τις πρώτες ημέρες του Νέου Έτους. Θεωρείται αυτονόητο ότι εάν οι προπονήσεις δεν ξεκινήσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου οι αθλήτριες να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας, δεν υπάρχει η δυνατότητα επανέναρξης του Πρωταθλήματος. Και αυτό διότι τα χρονικά όρια είναι απόλυτα περιορισμένα ως προς τη συνέχιση και ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος μέχρι το προγραμματισμένο τέλος Μαρτίου 2021 ακόμα και μετά την ακύρωση της διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών, η οποία προκρίνεται από εμάς ως αναγκαία λύση προκειμένου να διεξαχθεί/ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η λειτουργία των Συλλόγων μας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις θυσίες και στους αγώνες που καθημερινά δίνουμε μαζί με λίγους φίλους, χορηγούς και συνεργάτες και χωρίς –δυστυχώς- καμία απολύτως υποστήριξη από την Ομοσπονδία και το Κράτος. Η Γυναικεία Πετοσφαίριση συνεχίζει και υφίσταται ως άθλημα στην Ελλάδα χάρη στις θυσίες ορισμένων ρομαντικών παραγόντων, οι οποίοι καθημερινά αγωνίζονται για την ανάπτυξη της. Και αυτοί οι αγώνες και οι προσπάθειες απαιτούν τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων και κυρίως της Πολιτείας. Ήδη έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά για την ένταξη αθλητριών, προπονητών και εν γένει προπονητικής ομάδας στα Σωματεία μας καθώς και για πληθώρα άλλων εξόδων που απαιτούνται. Ξέρουμε ότι θα βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση να επωμιστούμε και τα έξοδα εκείνα που απαιτούνται βάσει των αυστηρών Πρωτοκόλλων Υγιεινής για τη διενέργεια των αναγκαίων test, σε περίπτωση που το αίτημά μας γίνει αποδεκτό. Εν τούτοις είμαστε διατεθειμένοι να τα αναλάβουμε για το καλό του αθλήματος που υπηρετούμε και του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού γενικότερα αν και πάντα πιστεύουμε ότι η ίδια η Ομοσπονδία ή η Πολιτεία μπορεί και οφείλει να αναλάβει τουλάχιστον τα συγκεκριμένα έξοδα. Ήδη γινόμαστε δέκτες της καθημερινής αγωνίας των αθλητριών μας για τη συνέχιση ή μη του Πρωταθλήματος προκειμένου και αυτές να γνωρίζουν επιτέλους και μετά από μεγάλη υπομονή και αναμονή το τι μέλλει γενέσθαι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ξένες αθλήτριες που αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα να αγωνισθούν, ενώ βλέπουν πλέον καθαρά ότι θα ήταν καλύτερο να είχαν αποφασίσει να αγωνισθούν σε Πρωταθλήματα άλλων χωρών που, ως ανωτέρω ελέχθη, εξακολουθούν να διεξάγονται. Ο αρνητικός αντίκτυπος της χώρας μας παγκοσμίως λόγω της μη συνέχισης του Κορυφαίου Γυναικείου Πρωταθλήματος πρέπει να θεωρηθεί δεδομένος.

Έχει περάσει αρκετό διάστημα αναμονής και υπομονής. Η Πολιτεία εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων είναι πλέον εμφανή. Προφανώς και χρειάζεται επαγρύπνηση και μεγάλη προσοχή στην τήρηση των αναγκαίων και αυστηρών μέτρων προκειμένου να ξεφύγουμε όλοι από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Αυτά τα μέτρα, όμως, και ειδικότερα αυτά που ορίζονται στο σχετικό Πρωτόκολλο Υγιεινής που έχει ήδη αποσταλεί στις 9 Νοεμβρίου από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στην Υγειονομική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. θέλουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε. Και αυτά, όπως συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα στη χώρα μας αλλά και σε όλα σχεδόν τα αθλήματα στις υπόλοιπες χώρες, είναι ικανά να συμβάλλουν στην ομαλή και ακίνδυνη επανέναρξη των προπονήσεων και εν συνεχεία του Πρωταθλήματος. Εμείς εγγυούμαστε την ορθή τήρηση των μέτρων από το Σωματείο που ο καθένας εκπροσωπεί.

Αυτό όμως που ζητάμε από Εσάς με βάση όλα όσα ανωτέρω αναφέραμε, είναι η άμεση έγκριση από την αρμόδια προς τούτο Υγειονομική Επιτροπή του ήδη αποσταλέντος από την Ε.Ο.Π.Ε. Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και εν συνεχεία η άμεση λήψη απόφασης από το αρμόδιο Όργανο της Πολιτείας περί επανέναρξης των προπονήσεων κατά το χρονικό διάστημα από 7 έως 15 Δεκεμβρίου 2020 και ταυτόχρονα περί συνέχισης διεξαγωγής των αγώνων του Πρωταθλήματος στις αρχές του 2021 βάσει προγράμματος, τη σύνταξη του οποίου θα επιμεληθεί η μόνη αρμόδια προς τούτο Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.

Σε αντίθετη περίπτωση και με τα σημερινά δεδομένα είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε ότι το φετινό Πρωτάθλημα έφτασε πρόωρα στο τέλος του χωρίς δική μας υπαιτιότητα. Ο καθένας από τους υπολοίπους θα οφείλει πλέον να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

Σας εκφράζουμε εκ των προτέρων τις θερμές μας ευχαριστίες για το ενδιαφέρον που είμαστε σίγουροι ότι θα επιδείξετε”.

Με τιμή

Ελευθέριος Αρχόντης – Α.Ε.Κ

Θεόφιλος Ορφανίδης – Α.Π.Σ. ΑΙΑΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

Χάρης Ντιγριντάκης – Α.Ο.Ν.Ε. ΑΜΑΖΟΝΕΣ

Ιωάννης Γιαννάκης – Α.Σ. ΑΡΗΣ

Ελένη Θωμοπούλου – Α.Ο. ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ

Αναστάσιος Τριανταφύλλου – Α.Σ.Π. ΘΕΤΙΣ ΒΟΥΛΑΣ

Γεώργιος Σκοπελίτης – Α.Ο. ΘΗΡΑΣ

Βασίλειος Παπαμίχος – Α.Ο. ΛΑΜΙΑΣ

Πάρις Ευαγγελίου – Α.Ο. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Νικόλαος Κατσιούρας – Ο.Σ.Φ.Π

Γεώργιος Γιαννάκης – ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ Α.Ο.Ν.

Χρήστος Κυριζάκης – Π.Α.Ο.

Γεώργιος Φουργκατσιώτης ΠΑ.Ο.Κ.

Νικόλαος Δελαγραμμάτικας – Α.Ο.Φ. ΠΟΡΦΥΡΑΣ”