Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Νανά Πλεξίδα « Θα παλέψω με κάθε δύναμη, η ψαλίδα της αδικίας μεταξύ σε ποδόσφαιρο αντρών-γυναικών να μειωθεί »

Η Νανά Πλεξίδα λίγες ώρες πριν την πρώτη σέντρα της Α’ Εθνικής Γυναικών τοποθετείται στο wsl.gr για την έναρξη του πρωταθλήματος γυναικών μετά την δική του ”Οδύσσεια”, την Ολυμπιάδα Υμηττού και τον Περσέα Σύρου καθώς και για τα άλυτα και συνεχιζόμενα προβλήματα του ποδοσφαίρου Γυναικών.

Η Νανά Πλεξίδα αναμφίβολα μπορεί να θεωρηθεί μια ”γυναίκα του ποδοσφαίρου”.  Είναι 29 ετών και έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στα γήπεδα, τόσο απο την θέση της ποδοσφαιρίστριας όσο και απο την θέση της προπονήτριας σε ακαδημίες.

Η Νανά είναι απόφοιτη ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και κάτοχος διπλώματος UEFA C’. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί επί σειρά ετών με την φανέλα της Ολυμπιάδας Υμηττού στην οποία επέστεψε για την φετινή σεζόν, ενώ την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν με την ομάδα του Περσέα Σύρου.

Νανά σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και για τις στοχευμένες απαντήσεις σου.

Αρχικά, ποια ήταν αυτή η στιγμή που εντυπωσίασε την τότε “μικρή Νανά” και είπε εγώ θα ασχοληθώ με τον αθλητισμό;

Απο μικρό κοριτσάκι, θυμάμαι τον εαυτό μου να θαμπώνεται και να γοητεύεται με το ποδόσφαιρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδιώκω να είμαι πίσω απο μια μπάλα ποδοσφαίρου, πότε στο σχολείο, πότε στη γειτονιά κ πάντα ήμουν η μοναδική που έπαιζε με τα αγόρια.

Οπότε ήταν φυσική εξέλιξη κάποια στιγμή να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο που πάντα αγαπούσα!

Έχεις εντρυφήσει στο ποδόσφαιρο και στο Futsal. Υπάρχει πιστεύεις ο απαραίτητος “χώρος” για μια γυναίκα σε αυτά τα αθλήματα;

Φυσικά και υπάρχει χώρος για μια γυναίκα, καθώς δεν τίθεται θέμα φύλου. Τίθεται μόνο θέμα αγάπης και διάθεσης να ασχοληθείς με αυτό.

Σίγουρα στην Ελλάδα δεν έχουμε εκπαιδευτεί-συνηθίσει, δυστυχώς, μια γυναίκα να ασχολείται με το ποδόσφαιρο 11×11 και το futsal, με αποτέλεσμα να είναι χρόνια τώρα στην αφάνεια και να φυτοζωεί.

Για μια γυναίκα που ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο υπάρχουν ικανοποιητικές απολαβές σε σχέση με τον χρόνο και την ενέργεια που δίνει στο άθλημα;

Όχι απλά δεν είναι ικανοποιητικές, οριακά είναι ανύπαρκτες.

Ελάχιστες είναι οι κοπέλες που αμείβονται στο ποδόσφαιρο γυναικών κι αυτό όταν συμβαίνει, μιλάμε για απολαβές της τάξεως ενος γενναιόδωρου χαρτζιλικιού.

Σε καμία περίπτωση γυναίκα στην Ελλάδα δεν ζει και δεν βασίζεται στο ποδόσφαιρο. Άλλο ένα κομμάτι που είναι παραμελλημένο, άνισο κι άδικο στην Ελλάδα, σε σχέση με το ποδόσφαιρο αντρών.

Οπότε σε καμία περίπτωση η ενέργεια που διοχετεύει μια γυναίκα στο ποδόσφαιρο, δεν της επιστρέφεται πίσω οικονομικά.

Ποια είναι η αιτία που στα πλαίσια της Ελλάδας το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχει την απήχηση που του αξίζει;

Πολλές είναι οι αιτίες και μεγάλη η αδιαφορία τόσο της κοινωνίας, όσο και της αρμόδιας επιτροπής.

Χρόνια τώρα το ποδόσφαιρο γυναικών παρατηρούμε να βρίσκεται στην αφάνεια, να συντηρείται απο ελάχιστους ρομαντικούς ανθρώπους που το αγαπούν. Το βλέπουμε να αντιμετωπίζεται υποτιμητικά, να μην χρηματοδοτείται, να μην προβάλλεται και κατ’ επέκταση να μην γένεται ελκυστικό σε χορηγούς ώστε να επενδύσουν σε αυτό. Συμβαίνουν πολύ αργά και μικρά βήματα βελτίωσης χρόνο με το χρόνο.

Όσο επιμένουν να μην δείχνουν την δέουσα σημασία, όπως του αρμόζει, τόσο θα παραμένει στα αζήτητα με κανένα ίχνος ενδιαφέροντος για τον καθένα, πέρα απο τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να δώσεις λύση με 5 απλά βήματα-αλλαγες  ώστε το ποδόσφαιρο γυναικών να εξελιχθεί και να αναγνωριστεί, ποια θα ήταν αυτά;

Αρχικά θα φρόντιζα να διαδίδεται σωστά η ονομασία του. Είναι ποδόσφαιρο γυναικών! Κι όχι γυναικείο ποδόσφαιρο.

Το άθλημα είναι ένα και το ίδιο , με τους ίδιους κανόνες, ίδιο τρόπο διεξαγωγής κλπ. και δεν χωρίζεται σε αντρικό και γυναικείο.

Αυτό το μικρό λάθος διαιωνίζει υποσυνείδητα πως το ποδόσφαιρο γυναικών είναι υποδιέστερο και κατώτερο. Θα απαιτούσα απο τις αρμόδιες επιτροπές, τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση γυναικών – αντρών, απο την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη λεπτομέρεια.

Θα θεσμοθετούσα ως απαραίτητη προυπόθεση όλων των αντρικών ομάδων Α’ εθνικής, για την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα, την ύπαρξη της αντίστοιχης ομάδας γυναικών.

Θα προωθούσα διαφημιστικό υλικό-ενημερωτικό σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης, ώστε να διαδοθεί και να εδραιωθεί το ποδόσφαιρο γυναικών και να μην θεωρείται κάτι το ανύπαρκτο.

Θα χρηματοδοτούσα ισάξια ποδόσφαιρο αντρών /γυναικών.

Θα φρόντιζα μέσω της σωστής και συστηματικής διαφήμισης να είναι πόλος έλξης για χορηγούς. Και σαφέστατα θα επιδίωκα την μετάδοση του στην τηλεόραση/ραδιόφωνο/ίντερνετ και οπουδήποτε θα το έκανε ευρέως αναγνωρίσιμο.

Με λίγα λόγια θα του έδινα σημασία. Θα το υπολόγιζα και δεν θα το απαξίωνα, όπως συμβαίνει την δεδομένη στιγμή.

Θα επιδίωκα ρυθμούς λαγού κι όχι χελώνας για την ανάπτυξη του και βελτίωση του, πάντα σεβόμενη την αγνή διάθεση κι αγάπη των γυναικών, που δεν έχουν κανένα άλλο κίνητρο πέρα απο αυτό.

Θα πάλευα με κάθε δύναμη και τρόπο, αυτή η ψαλίδα αδικίας κι ανισότητας μεταξύ αντρών-γυναικών να μειωθεί μέχρι να πάψει να υπάρχει !

Την προηγούμενη σεζόν σε είδαμε στον Περσέα Σύρου, μια ομάδα που έδειξες να αγαπάς πολύ. Τι την κάνει ξεχωριστή για εσένα; 

Πέρυσι είχα την χαρά να ανήκω στον Περσέα Σύρου, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιστρέψω το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια απο τις πιο αξιόλογες ομάδες που διαθέτει ο χώρος και πραγματικά νιώθω τυχερή που υπήρξα μέλος.

Ειναι μια ομάδα που βρίσκεται στην καρδιά μου. Γρήγορα αντιλήφθηκα πως ξεχωρίζει για την οργάνωση της, την ηθική της, το οικογενειακό και ζεστό της κλίμα και πάνω απ’ ολα για την αγνή διάθεση των ανθρώπων που την απαρτίζουν, που δεν είναι τίποτα άλλο απο την πραγματική αγάπη και διάθεση της για στήριξη, ανάπτυξη και προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών.

Αν και νεοσύστατη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές ομάδες, κόσμημα για την κατηγορία και είμαι σίγουρη πως στο μέλλον θα πρωταγωνιστήσει οπως της αξίζει, εννοείται θα χαρώ να είμαι αρωγός.

Εχω τις καλύτερες των εντυπώσεων και… Once Perseas, always Perseas Syrou!!

Πριν λίγες μέρες επέστρεψες στην Ολυμπιάδα Υμηττού. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από την ομάδα;

Πράγματι, μόλις λίγες μέρες εντάχθηκα και πάλι στο δυναμικό της Ολυμπιάδας Υμηττού, της 1ης μου και μοναδικής ομάδας πριν τον Περσέα Σύρου, όπου κι αγωνιζόμουν.

Η κοινή διαδρομή προέκυψε, λόγω της κατάστασης με τον covid, όπου με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι αρμόδιοι φορείς, αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο γυναικών 2 ταχυτήτων, καθώς δεν έχουν βγάλει καμία ανακοίνωση-ενημέρωση για τις προπονήσεις και τους αγώνες τις Β /Γ εθνικής, απαξιώνοντας τες τελείως.

Οπότε θέλοντας να μείνω ενεργή και σε μια καλή φυσική κατάσταση εν όψει της ανύπαρκτης εικόνας που επικρατούσε στο πρωτάθλημα όπου αγωνιζόμασταν με τον Περσέα Σύρου, αλλά και για να βοηθήσω την ομάδα της Ολυμπιάδας, βρέθηκα να ανήκω στο δυναμικό της και πάλι μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής, περίεργης και πρωτόγνωρης αγωνιστικής σεζόν.

Οι εντυπώσεις είναι θετικές, η λαχτάρα μεγάλη και η διάθεση να επιστρέψω στα γήπεδα στα ύψη, προσπαθώντας να αποδώσω το καλύτερο δυνατόν, δίχως τραυματισμούς.

Ποιοι οι στόχοι σας σαν Ολυμπιάδα για την έναρξη του πρωταθλήματος την Κυριακή;

Οι στόχοι της ομάδας είναι μια αξιοπρεπής πορεία, η παραμονή στη κατηγορία, η γρήγορη επαναπροσαρμογή σε αγωνιστικούς και ανταγωνιστικούς ρυθμούς, η προώθηση και ανάδειξη των αρκετών μικρών ταλαντούχων κοριτσιών που διαθέτει η ομάδα και πάνω απο όλα να ευχαριστηθούμε την αγωνιστική σεζόν που ακολουθεί, δίχως τραυματισμούς κι απώλειες.

Προπονούμαστε εντατικά όλο αυτό το διάστημα και στοχεύουμε στον καλύτερο μας εαυτό, ο οποίος είναι δεδομένο πως, αν συμβεί, θα φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα!

 

Εκτός από αθλήτρια είσαι και προπονήτρια σε ακαδημίες. Πόσο εύκολο είναι να εμπνεύσεις μικρά κορίτσια στο να επενδύσουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο, δεδομένης της κατάστασης;

Πράγματι, πέρα απο το χόμπι μου, το ποδόσφαιρο αποτελεί και το επάγγελμα μου, απο την πλευρά της προπονήτριας υποδομών.

Δεν τίθεται θέμα έμπνευσης, τίθεται θέμα αγάπης. Αν το αγαπάει και το λαχταράει μια κοπέλα, το οφείλει στον εαυτό της να ασχοληθεί με αυτο.

Η έμπνευση μου εγγυάται συνήθως στο να παροτρύνω κοπέλες να ενταχθούν σε ακαδημίες κοριτσιών, κόντρα στα στερεότυπα, ζητώντας παράλληλα απο τους γονείς να γίνονται αρωγοί στην προσπάθεια και όρεξη των παιδιών τους.

Να μην στέκονται εμπόδιο, εξαιτίας της κακής παγιωμένης αντίληψης οτι το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα. ΟΧΙ.!!

Είναι σκέτο άθλημα και είναι θεμιτό να ασχολείται με αυτο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου φύλου, αρκεί η αγάπη του σ’ αυτό!

Νιώθω τυχερή που έχω την χαρά αυτό που αγαπώ, να είναι και το επάγγελμα μου, όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο κι αν χρειάζεται να μάχομαι συνέχεια για να αποδεικνύω τα αυτονόητα. Πάντα θα επιμένω να δείχνω τον δρόμο προς το ποδόσφαιρο σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό.

Τέλος, ποιοί είναι οι προσωπικοί στόχοι σου;

Οι στόχοι μου είναι να καταφέρω να επανέλθω σύντομα αλλά ταυτόχρονα ομαλά και με απόλυτη ασφάλεια, δίχως τραυματισμούς, σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Να υπάρξω ενεργό μέλος , που θα προσφέρει και θα παλέψει για την ομάδα, δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό. Και φυσικά να σκοράρω!