Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

«Έφυγε» ο πατριάρχης του χάντμπολ, Χρήστος Κοτζαμανίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 73 ετών ο πρωτεργάτης του ελληνικού χάντμπολ και πανεπιστημιακός Χρήστος Κοτζαμανίδης, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 9 Δεκεμβρίου του 1950 στην Κατερίνη.

Οι ρίζες του ήταν από τον Πόντο, από την παραλιακή Φάτσα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ), ο εκλιπών εμπνεύστηκε και οργάνωσε ως προπονητής-αθλητής τους πρώτους αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα στις 13 Φεβρουαρίου 1977 στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου της Φλώρινας, υπηρετώντας εκείνη την περίοδο στο σχολείο ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Σύνδεσε το όνομά του με το πρώτο χρυσό του ελληνικού χάντμπολ, τον Ιούλιο του 1993 στους Βαλκανικούς αγώνες Παίδων στην Άγκυρα, ως επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, θέση που κατείχε για πολλά χρόνια.

Επί σειρά ετών είχε διατελέσει καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, με εκατοντάδες διαλέξεις. Ήταν ένα πρόσωπο σεβαστό σε όλη την κοινότητα του αθλητισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχοντας μάλιστα συγγράψει πολύτιμα εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα βιβλία Χάντμπολ – Ζητήματα τεχνικής τακτικής (1991), Θεωρία και μεθοδική της προπόνησης του χάντμπολ (2000), Αθλητική προπόνηση στο χάντμπολ (2016), Θεωρία και μεθοδική του χάντμπολ (2019) και Το σύγχρονο χάντμπολ, τεχνική-τακτική.

Τη βαθιά τους οδύνη για την απώλεια του Χρήστου Κοτζαμανίδη εκφράζουν με ψήφισμά τους και τα μέλη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ:«Ο εκλιπών υπήρξε εκλεκτός συνάδελφος που με το πολύπλευρο ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό έργο του τίμησε την επιστήμη και το Τμήμα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.