Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Χάντμπολ: Το δράμα της Ιρανής Τζανμπάζ

Το γύρο του κόσμου κάνει η περιπέτεια της πρώτης Ιρανής που έπαιξε σε επαγγελματική λίγκα χάντμπολ.

Η Ραζιά Τζανμπάζ είναι ακόμη ένα θύμα των σκληρών και συνάμα παράλογων νόμων της ιρανικής κυβέρνησης.

Η πρωταθλήτρια του χάντμπολ, που μέχρι προσφάτως έπαιζε στην τουρκική ομάδα της Αττάλεια «Antalya Anadolu SK», δεν μπορεί πια να ταξιδέψει στην Τουρκία για να συνεχίσει να συμμετέχει σε αγώνες με την ομάδα της και η καριέρα της φαίνεται πως βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια έχει εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή της στις πρακτικές της ιρανικής κυβέρνησης για τους νόμους περί «σεμνότητας», καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο κράτος της Μέσης Ανατολής. Φέρεται επίσης να έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες στον λογαριασμό της στο Instagram χωρίς χιτζάμπ – το οποίο είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν.

«Μου απαγορεύεται να βγω από το Ιράν» έγραψε χθες η Τζανμπάζ στο Instagram, σύμφωνα με το Iranwire. «Επέστρεψα από όπου κι αν πήγα και είπα ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα… είναι περίεργο που το να είσαι διαδηλωτής σημαίνει ότι είσαι εγκληματίας» εξήγησε.

Η Τζανμπάζ εκπροσωπούσε την εθνική ομάδα γυναικών του Ιράν πριν ανακοινώσει την αποχώρησή της τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του θανάτου της Μαχσά Αμινί.

Πρόσφατα υπήρξαν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια των αθλητριών που επέλεξαν να μη φορούν χιτζάμπ σε διεθνείς αγώνες ενώ αρκετές είναι οι αθλήτριες που έχουν φύγει από τη χώρα ή έχουν ζητήσει δημόσια συγγνώμη μετά από κινήσεις διαμαρτυρίας, κατακλυζόμενες από φόβο.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί οδήγησε χιλιάδες Ιρανούς να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης με περισσότερους από 500 διαδηλωτές να έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (NOCIRI) κλήθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για μια συνάντηση στη Λωζάνη εν μέσω «σοβαρών ανησυχιών» σχετικά με την ευημερία των αθλητριών και τις διακρίσεις στον αθλητισμό. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ προειδοποίησε τη NOCIRI να διασφαλίσει την «πλήρη τήρηση» του Ολυμπιακού Χάρτη και ζήτησε γραπτή έκθεση για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση.

Πηγή: gazzetta.gr