13.1 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΜπάσκετΑ1Θάνος Νίκλας: «η επιτυχία μας να αποτελέσει οδηγό για το άνοιγμα των...

Θάνος Νίκλας: «η επιτυχία μας να αποτελέσει οδηγό για το άνοιγμα των πρωταθλημάτων»

Λίγες μέρες μετά την σπουδαία πρόκριση της Εθνικής Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ 2021, ο Θάνος Νίκλας, μιλάει στο wsl.gr για την πρόκριση, τους επόμενους στόχους της Εθνικής, το ”λουκέτο” στον αθλητισμό και ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ερώτημα που έχει γεννηθεί όσον αφορά στους πόσους πόντους εξασφάλιζε την πρόκριση η Εθνική.

Ο Θάνος Νίκλας βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στο πλευρό του προπονητή της Εθνικής, Βασίλη Μασλαρινού καθώς επίσης διανύει και μια 3ετή θητεία ως assistant coach στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Ο 35χρονος προπονητής είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και έχει εντρυφήσει στο γυναικείο μπάσκετ για πάνω απο μια δεκαετία.

Στο παρελθόν έχει ασκήσει τα προπονητικά του προσόντα στα γήπεδα του Σπόρτιγκ, του Προμηθέα Χαλανδρίου και του Πανιωνίου.

Θάνο σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου και για την ευκαιρία που μας δίνεις να ενημερωθούμε εκ των έσω για όλες τις λεπτομέρειες γύρω απο την επική πρόκριση της Εθνικής Γυναικών.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την προπονητική και τι σε έκανε να προσανατολιστείς στο γυναικείο μπάσκετ;

«Η ενασχόληση μου με τη προπονητική ξεκίνησε όντας φοιτητής στο τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού.

Σαν 2ετης φοιτητής τότε και έχοντας κατασταλάξει στην ειδικότητα της καλαθοσφαίρισης, που ακολούθησα στη συνέχεια, εργάστηκα στα τμήματα υποδομών της ομάδας και τότε μάλιστα ήμουν και ενεργός αθλητής της.

Στα αμέσως επόμενα 2 χρόνια δέχτηκα τη πρόταση να αναλάβω το πρώτο μου αγωνιστικό τμήμα, τις κορασίδες του Σπόρτιγκ. Εκείνη την χρονιά ξεκίνησε η ενασχόληση μου με το γυναικείο μπάσκετ.

Με τα χρόνια ήρθε η εξέλιξη μέσα από το σωματείο. Σε ηλικία 25 χρόνων ανέλαβα ως πρώτος προπονητής την γυναικεία ομάδα του Σπόρτιγκ στην Α2 τότε κατηγορία. Στο Σπόρτινγκ παρέμεινα για 2 χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησαν τα σωματεία του Προμηθέα Χαλανδρίου, του Πανιωνίου, και αυτή τη στιγμή του Ολυμπιακού όπου βρίσκομαι τα τελευταία 3 χρόνια ως assistant coach.»

 

Εθνική Γυναικών και πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ 2021.

Μια μεγάλη στιγμή για όλη την Ελλάδα αλλά ακόμα περισσότερο για εσάς που το ζήσατε και το καταφέρατε. Ποια τα συναισθήματα μετά την μεγάλη πρόκριση;

«Η Εθνική γυναικών κατά τα τελευταία 2 χρόνια που αποτελώ μέλος της , βρίσκεται σε μια φάση ανανέωσης.

Συνεχώς εντάσσονται νέες παίκτριες και μπορώ να πω πως βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας μιας καινούργιας φιλοσοφίας.

Η πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ πραγματικά αποτελεί επιτυχία και το επιστέγασμα, ας το πούμε έτσι, ότι η συγκεκριμένη εθνική έχει παρόν και πολλά υποσχόμενο  μέλλον.

Τα συναισθήματα όλων είναι φυσικά χαράς για ότι επετεύχθη και με τις δυσκολίες που πραγματοποιήθηκε, αλλά ήδη το μυαλό όλων είναι πλέον στον επόμενο στόχο και στο πως θα παρουσιαστούμε ακόμη καλύτεροι.»

Τι ήταν το τελευταίο πράγμα που είπατε στα κορίτσια πριν μπείτε στο γήπεδο;

«Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό η κάτι ιδιαίτερο που αναφέρθηκε. Όπως είπα τα τελευταία 2 χρόνια η ομάδα προετοιμάζεται και γράφει τη νέα σελίδα της.

Έτσι και στο τελευταίο παράθυρο στη Σλοβενία η ομάδα ήταν απόλυτα προσηλωμένη στο στόχο της και σε αυτό που έπρεπε να κάνει. Όλοι μας δείξαμε επαγγελματισμό, συνεργαστήκαμε άψογα και ξέραμε ακριβώς τι έπρεπε να κάνουμε πριν μπούμε στο γήπεδο.

Αυτό ήταν και το γεγονός που μας οδήγησε στην επιτυχία, ξέραμε ακριβώς πως έπρεπε να παίξουμε.»

Πόσο καλά θεωρείς ότι είχατε προετοιμαστεί και αναλύσει την αντίπαλο Βουλγαρία;

«Όπως και σε κάθε μας παιχνίδι μέχρι τώρα αυτό που είχε και έχει σημασία είναι να παρουσιαζόμαστε κάθε φορά καλύτεροι.

Η ομάδα της Βουλγαρίας στο πρόσφατο παιχνίδι του Νοεμβρίου μας είχε προκαλέσει δυσκολίες που παρ’ολ’αυτά ξεπεράσαμε και κερδίσαμε ένα δύσκολο ομολογουμένως παιχνίδι. Είδαμε αρκετές ώρες το βίντεο, αναλύσαμε τα λάθη μας ξεχωριστά και μετά εστιάσαμε στις αδυναμίες του αντιπάλου.

Θεωρώ ότι καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να πετύχουμε το στόχο μας, να παρουσιαστούμε καλύτεροι δηλαδή. Οι παίκτριες ανταποκρίθηκαν 100% σε ότι ζητήθηκε. Αμυντικά κρατήσαμε σε χαμηλά νούμερα τον αντίπαλο κάτι το οποίο μας έφερε και τις λύσεις επιθετικά.»

Επικρατεί ένα γενικό ‘’λουκέτο’’ στο αθλητισμό και συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί κλειστό το γυναικείο πρωτάθλημα. Πόσο σας δυσκόλεψε αυτό από την στιγμή που 6/12 της αποστολής στην πρόκριση είναι εκτός αγωνιστικού ρυθμού 3 μήνες τώρα;

«Η αλήθεια είναι ότι η δεδομένη συγκυρία που επικρατεί μόνο εύκολη δε μπορεί να χαρακτηριστεί και διαχειρίσιμη. Είναι κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει.

Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει αγωνιστική απραξία ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη όχι. Αυτό ήταν κάτι που σίγουρα μας προβλημάτισε και  έφερε αλλαγές στο τρόπο παιχνιδιού μας.

Ευελπιστώ πως σύντομα κάτι θα αλλάξει, θα ξαναβρεθούμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς και εύχομαι η επιτυχία μας να αποτελέσει οδηγό για το άνοιγμα γενικά όλων των πρωταθλημάτων τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα πρωτόκολλα.»

Τι πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξει και γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός στην Α1 γυναικών με την αντίστοιχη Α1 αντρών;

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η δουλειά μας ενώ χαρακτηρίζεται από επαγγελματικές υποχρεώσεις αντιμετωπίζεται ως ερασιτεχνική και αυτός ο χαρακτηρισμός αποτελεί τη μεγάλη διαφορά μας σε σχέση με το πρωτάθλημα των αντρών.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης βλέπουμε τα πρωταθλήματα των γυναικών να έχουν ξεχωριστή θέση και πολλές φορές να είναι πιο πάνω σε δημοτικότητα και από αυτά των αντρών. Ενδεικτικά αναφέρω πως στη Γαλλία το πιο δημοφιλές άθλημα είναι το ποδόσφαιρο, μετά το μπάσκετ γυναικών και μετά το μπάσκετ αντρών.

Θεωρώ άδικο λοιπόν το δικό μας πρωτάθλημα να έχει τόσο μεγάλες διαφορές στον τρόπο που το αντιμετωπίζουν σε σχέση με το αντρικό.

Είναι δουλειά όλων μας, προπονητών, παικτριών, σωματείων να προστατέψουμε και να ανεβάσουμε το γυναικείο μπάσκετ. Αυτός ο διαχωρισμός επαγγελματικού και ερασιτεχνικού πρέπει να εξισορροπηθεί και να φέρει καλύτερες μέρες.»

Αν σας δινόταν η ευκαιρία, τι θα προτείνατε στους αρμόδιους φορείς για να τους πείσετε να επανεκκινήσουν το πρωτάθλημα;

«Αυτό που πρέπει νομίζω να γίνει αντιληπτό είναι πως μιλάμε για αθλητισμό, μια λέξη άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη υγεία.

Προφανώς δεν είμαι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να δώσω λύση σε ένα γεγονός παγκόσμιο το οποίο ταλανίζει την ανθρωπότητα το τελευταίο χρόνο. Αλλά μετά από τόσο καιρό και έχοντας πλέον ξεπεράσει το αρχικό σοκ θεωρώ πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του αθλητισμού από τους αρμόδιους γενικά και να επέλθει ένα σταδιακό άνοιγμα τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Θεωρώ ότι στο τομέα του αθλητισμού δεν έχει γίνει κάποια πρόοδος και νομίζω πως πρέπει να παραδειγματιστούμε από χώρες που το κατάφεραν και ίσως να δανειστούμε τρόπους επανεκκίνησης. Σε κάθε περίπτωση το ”λουκέτο” στον αθλητισμό δεν αντικατοπτρίζει την έννοια της υγείας που είναι το ζητούμενο το τελευταίο χρόνο, σωματική είτε ψυχική.»

Έχει δημιουργηθεί ένα αντικρουόμενο κλίμα για το αν η Εθνική χρειαζόταν 17 ή 18 βαθμούς για να προκριθεί. Για να το ξεκαθαρίσουμε, τι ισχυεί τελικά;

«Μετά το παιχνίδι μας εναντίον της Ισλανδίας και αφού έγιναν και κάποια άλλα παιχνίδια που μας ενδιέφεραν γνωρίζαμε ότι εναντίον της Βουλγαρίας θα χρειαστούμε νίκη με διψήφιο αριθμό πόντων.

Την ίδια μέρα με εμάς διεξάγονταν νωρίτερα 2 παιχνίδια που θα έπαιζαν ρόλο στους πόσους ακριβώς πόντους θέλαμε για να περάσουμε (Σλοβακία – Ολλανδία, Λετονία- Γερμανία).

Η Σλοβακία κέρδισε βγήκε πρώτη οπότε γνωρίζαμε στην αρχή του παιχνιδιού ότι θέλαμε 14 plus. Στο ημίχρονο μας ενημέρωσαν για τη νίκη της Λετονίας με 21 πόντους κάτι που έκανε γνωστό ότι χρειαζόμασταν 18 πόντους διαφορά για να περάσουμε. Δε ξέρω για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί η αίσθηση και από ποιον ότι μας έφτανε η διαφορά και των 17 πόντων.

Από τη Πέμπτη το βράδυ γνωρίζαμε σα προπονητικό team γιατί είναι η δουλειά μας άλλωστε όλα τα πιθανά σενάρια για να περάσουμε. Επειδή ο κόσμος δε γνωρίζει αν κερδίζαμε τη Βουλγαρία με συν 17 θα ισοβαθμούσαμε στο goal average με την ομάδα της Λετονίας στο +11.

Θα ήμασταν και οι 2 ομάδες λοιπόν στο συν 11 κάτι το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς της fiba θα οδηγούσε σε ισοβαθμία και κατά συνέπεια στο επόμενο κριτήριο για το ποιος θα βρεθεί στο eurobasket. Το επόμενο κριτήριο που μετρούσε λοιπόν ήταν η καλύτερη επίθεση συνολικά, γεγονός μετά και τους 78 πόντους που πέτυχε η Λετονία εναντίον της Γερμανίας που μας έφερνε σε μειονεκτική θέση απέναντι τους.

Ξέραμε λοιπόν από τη προηγούμενη μέρα και αυτό το σενάριο και το που βρίσκεται η επίθεση μας και υστερούσαμε. Γι’αυτό και στο τελευταίο time out είχαμε δώσει εντολή ότι χρειαζόμασταν 3 πόντους για τη πρόκριση και αν πετυχαίναμε 2 πόντους στην εξέλιξη της φάσης θα κάναμε γρήγορο φάουλ για να έχουμε ξανά μια κατοχή και να πετύχουμε το συν 18. Αυτό δε χρειάστηκε χάρη στο καλάθι και φάουλ της Μαριέλλας μετά από άστοχο 3π της Πηνελόπης οπότε πήγανε όλα καλά.

Προφανώς ο κόσμος δε γνωρίζει όλα τα παραπάνω αλλά εμείς όπως ανέφερα ήμασταν προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο.»

Το παιχνίδι του Σαββάτου δεν προβλήθηκε σε κανένα κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης ενώ ήταν μεγάλης σημασίας και τα κορίτσια το απέδειξαν με τον πιο αποστομωτικό τρόπο .

Θεωρείς πως ο γυναικείος αθλητισμός έχει την προβολή που του αξίζει;

«Το γεγονός της μη προβολής του παιχνιδιού αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το γυναικείο μπάσκετ δεν βρίσκεται στη θέση που του αξίζει.

Φυσικά η προβολή του αθλήματος θα βοηθούσε στην αναβάθμιση του πρωταθλήματος και γενικά σε πολλούς τομείς. Δυστυχώς λίγα είναι τα μέσα που προβάλουν το γυναικείο αθλητισμό γενικά και είναι άδικο γιατί πραγματικά ο γυναικείος αθλητισμός δεν υστερεί σε σχέση με τον αντρικό.

Ας ελπίσουμε το ερχόμενο eurobasket να έχει τη προβολή που του αξίζει.»

Για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ πότε θα μάθουμε αντιπάλους και ποιοι οι στόχοι;

«Για τη τελική φάση θα μάθουμε 8 Μαρτίου, που είναι και η κλήρωση για το eurobasket. Τότε θα μάθουμε τους αντιπάλους μας αλλά και τη χώρα στην οποία θα βρεθούμε καθώς το eurobasket2021 φιλοξενείτε σε Ισπανία και Γαλλία.

Όπως ανέφερα και παραπάνω στόχος μας είναι σε κάθε παιχνίδι να παίζουμε καλύτερα.

Δε πιστεύω σε ταβάνι ή σε όρια, είναι μια διοργάνωση που θα διεκδικήσουμε στο 100% από κάθε παιχνίδι τη νίκη και στο τέλος θα δούμε τον απολογισμό μας.»

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και τα μελλοντικά σου σχέδια;

«Έχω την ευτυχία να ασχολούμαι επαγγελματικά με κάτι το οποίο ταυτόχρονα αγαπάω και πάρα πολύ.

Αυτό με κάνει καθημερινά να αναζητώ τρόπους ώστε να γίνομαι καλύτερος και να κάνω καλύτερα αυτό που αγαπάω. Οπότε ο βασικός στόχος είναι αυτός.

Παράλληλα θα ήθελα να αναφέρω ότι μαζί με τη συνάδελφο μου Λία Γκιόκα έχουμε ιδρύσει μια Ακαδημία μπάσκετ την Α.Ε Γκραβας, η οποία χρόνο με  το χρόνο αναπτύσσεται και θα ήθελα να τη δω να αποτελεί εφαλτήριο ανάδειξης νέων αθλητών και μύησης τους στα μυστικά του μπάσκετ.»

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments