Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Αθλητισμός Υγεία Εγκεφάλου: Μελέτη διερευνά τα οφέλη του αθλητισμού στη μνήμη και την κινητική μάθηση [vid]

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, τα αθλήματα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ξέρουμε ότι τα αθλήματα προσφέρουν μεγάλη διασκέδαση, εγείρουν τον ενθουσιασμό και προωθούν τη σωματική και ψυχική υγεία. Ο αθλητισμός έχει ωστόσο σημαντικά οφέλη για την υγιή εγκεφαλική λειτουργία.

Ειδικότερα, τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι το να είσαι φίλαθλος/η μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλό σου. Επιπλέον, η άσκηση ή η παρακολούθηση αθλημάτων μπορεί να επηρεάσει τα νευρικά δίκτυα που υποστηρίζουν την κατανόηση της γλώσσας.

Όπως προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE), η εντατική σωματική άσκηση μόλις 15 λεπτών βελτιώνει τη μνήμη και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων κινητικών δεξιοτήτων. Αυτό συμβαίνει λόγω των ενδοκανναβινοειδών, μορίων που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη συναπτική πλαστικότητα. Το σώμα παράγει ενδοκανναβινοειδή κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Η Kinga Igloi, λέκτορας στο εργαστήριο Sophie Schwartz, στο Τμήμα Βασικών Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του UNIGE, δήλωσε σχετικά:

“Τα ενδοκανναβινοειδή κυκλοφορούν στο αίμα και διασχίζουν εύκολα το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Στη συνέχεια δεσμεύονται να εξειδικεύσουν τους κυτταρικούς υποδοχείς και να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα ευφορίας. Αυτά τα ίδια μόρια συνδέονται με τους υποδοχείς στον ιππόκαμπο, την κύρια δομή του εγκεφάλου για την επεξεργασία της μνήμης”.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αθλητισμού και μνήμης

Για να ελέγξουν την επίδραση του αθλητισμού στην κινητική μάθηση, οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα 15 νεαρών ανδρών, που δεν ήταν αθλητές, να κάνουν ένα τεστ μνήμης μετά από τρεις συνθήκες σωματικής άσκησης/δραστηριότητας:

  • μετά από 30 λεπτά μέτριας ποδηλασίας
  • μετά από 15 λεπτά εντατικής ποδηλασίας (ορίζεται ως το 80% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού) ή
  • μετά από περίοδο ανάπαυσης

Η Blanca Marin Bosch, ερευνήτρια στο ίδιο εργαστήριο, δήλωσε:

Η άσκηση είχε ως εξής: μια οθόνη έδειξε τέσσερα σημεία τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Κάθε φορά που μια από τις κουκκίδες άλλαζε για λίγο σε αστέρι, ο συμμετέχων έπρεπε να πατήσει το αντίστοιχο κουμπί το συντομότερο δυνατό. Ακολούθησε μια προκαθορισμένη και επαναλαμβανόμενη ακολουθία προκειμένου να αξιολογηθεί με ακρίβεια πώς μαθαίνονται οι κινήσεις. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που κάνουμε όταν, για παράδειγμα, μαθαίνουμε να πληκτρολογούμε με μεγάλη ταχύτητα. Μετά από μια εντατική αθλητική συνεδρία, η απόδοση ήταν πολύ καλύτερη. “

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης αλλαγές στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών δομών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των ενδοκανναβινοειδών. Διαπίστωσαν ότι όσο πιο γρήγορα είναι τα άτομα, τόσο περισσότερο ενεργοποιούν τον ιππόκαμπο τους (την περιοχή του εγκεφάλου της μνήμης) και τον πυρήνα του εγκέφαλου (μια δομή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε κινητικές διαδικασίες).

Επιπλέον, τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών τους ακολουθούν την ίδια καμπύλη: όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο μετά από έντονη σωματική προσπάθεια, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται ο εγκέφαλος και τόσο καλύτερη είναι η απόδοση του. “Αυτά τα μόρια εμπλέκονται στη συναπτική πλαστικότητα, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι νευρώνες και έτσι μπορούν να δράσουν στη μακροχρόνια ενίσχυση, ο μηχανισμός για τη βέλτιστη ενοποίηση της μνήμης“, δήλωσε η Blanca Marin Bosch.

Προηγούμενη μελέτη είχε καταδείξει τη θετική επίδραση του αθλητισμού σε έναν άλλο τύπο μνήμης, τη συσχετιστική μνήμη. Όμως, σε αντίθεση με τα άνω ευρήματα, οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει ότι μια αθλητική συνεδρία μέτριας έντασης – κι όχι υψηλής –  παρήγαγε καλύτερα αποτελέσματα. Καθώς οι διαφορετικές μορφές μνήμης δεν χρησιμοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς του εγκεφάλου, οι ίδιες εντάσεις άσκησης δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η σωματική άσκηση βελτιώνει τη μνήμη περισσότερο από την αδράνεια.

Το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί τα τρία στάδια της εκμάθησης κινητικών δεξιοτήτων:

ΠΗΓΗ: www.healthweb.gr