Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Αθανασία Μωραΐτου: «πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δε γνωρίζουνε καν οτι υπάρχει γυναικείο ποδόσφαιρο»

Η Αθανασία Μωραΐτου είναι 23 ετών και είναι επαγγελματίας παίκτρια ποδοσφαίρου και διεθνής με την Εθνική Ελλάδος Γυναικών.

Η διεθνής μέσος που έχει γεννηθεί στην Γερμανία απο Έλληνες γονείς, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα απο την Γερμανική SV Meppen που αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα Γυναικών, την πρώτη κατηγορία του γυναικείου πρωταθλήματος.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ακαδημία αγοριών FSV Waiblingen και στη συνέχεια αγωνίστηκε στις VfL Sindelfingen και BV Cloppenburg, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε στις Jaguars του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές της.

Η Αθανασία Μωραΐτου μίλησε στο wsl.gr για το νέο της επαγγελματικό βήμα στην SV Meppen, για την εμπειρία της στην Αλαμπάμα αλλά και για το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Αθανασία Μωραΐτου για αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Πως και σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη σου επαφή με την μπάλα;

«Η πρώτη μου επαφή με την μπάλα όπως θυμάμαι ήταν σε πολύ μικρή ηλικία.

Στα γενέθλια μου θυμάμαι, όταν έκλεισα τα τρία, η γιαγιά και ο παππούς μου, μου αγόρασαν την πρώτη μου φανέλα και τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά παπούτσια.»

Ποιά ήταν η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκες; 

«Στα 5 μου ενσωματώθηκα στην ακαδημία αγοριών FSV Waiblingen όπου παρέμεινα για αρκετά χρόνια.

Όταν έγινα 14, πήγα στο VFL Sindelfingen. Αυτή είναι η πρώτη γυναικεία ομάδα που αγωνίστηκα.

Ξεκίνησα παίζοντας στην Κ17 των κοριτσιών, όπου αγωνιζόμασταν στην B-Bundesliga και μετά από δυο χρόνια έκανα το ντεμπούτο μου με την πρώτη ομάδα στην A Bundesliga.»

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η μεταγραφή σου στην SV Meppen. Πως νιώθεις για την νέα σου ομάδα; Ποιοι οι στόχοι σου σε αυτή;

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη και χαρούμενη που σε μια τέτοια περίοδο μου έχει δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας.

Δούλεψα σκληρά για να το ξανά πετύχω αυτό. Τα κορίτσια και οι προπονητές είναι πάρα πολύ συμπαθητικοί και με δεχτήκανε πολύ θερμά.

Οι προσωπικοί μου στόχοι στην ομάδα είναι πρώτα απ’ όλα να παίζω, να μην τραυματιστώ και να βοηθήσω την ομάδα όσο γίνεται για να παραμείνουμε στην πρώτη κατηγορία.»

 Μέχρι και πριν λίγους μήνες βρισκόσουν για σπουδές στην Αμερική συνδυάζοντας πάντα το ποδόσφαιρο. Πως ήταν η εμπειρία σου στην Αλαμπάμα;

«Η εμπειρία μου στην Αλαμπάμα ήταν μοναδική.

Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσω το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπάω με τις σπουδές μου. Το ποδόσφαιρο ήταν επαγγελματικό και πέρα από τις προπονήσεις που είχαμε με την ομάδα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλες ατομικές προπονήσεις στα αδύναμα σημεία μας.

Μας παρείχαν πολλά πράγματα!

Οι εγκαταστάσεις ήταν φανταστικές είχαμε γήπεδα με χόρτο, κλειστό γήπεδο που όταν είχε κακοκαιρία πηγαίναμε και κάναμε προπόνηση εκεί.

Επίσης είχαμε τον δικό μας γιατρό και φυσιοθεραπευτή που μας φρόντιζαν και πολλές άλλες παροχές μου μας διευκόλυναν στον τρόπο προπόνησης αλλά και στην καθημερινότητα μας.»

Αν συγκρίνουμε Αμερικανικό και Γερμανικό πρωτάθλημα, ποιο είναι πιο κοντά στην δική σου προσέγγιση στο ποδόσφαιρο;

«Το αμερικανικό πρωτάθλημα είναι πιο δυνατό και βασίζεται στη φυσική κατάσταση και τη δύναμη.

Στο γερμανικό πρωτάθλημα δίνουν περισσότερο βάση στην τεχνική και την τακτική.

Προσωπικά θεωρώ ότι είμαι μια περισσότερο τεχνίτρια παίχτρια και γι’ αυτό τον λόγο το γερμανικό πρωτάθλημα νομίζω είναι πιο κοντά στο δικό μου στυλ.»

Όσον αφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, τι πιστεύεις ότι φταίει και δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε;

«Ότι όλες οι ΠΑΕ δεν έχουν δικιά τους γυναικεία ομάδα.

Ότι λείπει επίσης η διαφήμιση για το γυναικείο ποδόσφαιρο και πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δε γνωρίζουνε καν οτι υπάρχει γυναικείο ποδόσφαιρο.

Πριν ένα χρόνο περίπου η Nova άρχισε να μεταδίδει τα παιχνίδια μας με την εθνική ομάδα live και με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν και κάποιοι Έλληνες να ερθουν πιο κοντά στο γυναικείο το ποδόσφαιρο.

Η στήριξη από τον κόσμο λείπει πολύ. Χρειάζεται περισσότερη προβολή για να μπορεί να μας στηρίζει.»

Θεωρείς πως το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι παρεξηγημένο σε σχέση με το αντρικό;

«Το λάθος γενικά είναι ότι συγκρίνουν το αντρικό ποδόσφαιρο με το γυναικείο.

Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει γιατί υπάρχουν άλλες σωματικές και φυσικές ικανότητες στους άντρες και στις γυναίκες. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη υποστηρίζουν πως το ποδόσφαιρο δεν είναι για τις γυναίκες ενώ πραγματικά δεν έχουν καμία ιδέα γι’αυτό.

Αν πραγματικά παρακολουθούσαν γυναικείο ποδόσφαιρο θα είχαν διαφορετική άποψη.»

Για μια επαγγελματία παίκτρια ποδοσφαίρου τα χρήματα επαρκούν και για να βιοποριστεί όσο είναι ενεργή αλλά και να είναι άνετη μετά το πέρας της καριέρας της;

«Όχι δυστυχώς δεν ισχύει αυτό.

Γι’ αυτό το λόγο έχω σπουδάσει για να έχω την δυνατότητα να εργαστώ μετά από την καριέρα μου στο ποδόσφαιρο.»

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

«Σε 10 χρόνια φαντάζομαι να έχω τη δουλειά μου επάνω σ’ αυτό που αγαπάω και να έχω την οικογένεια μου.»

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που θυμάσαι στην ποδοσφαιρική σου ζωή;

«Η πιο έντονη στιγμή που θυμάμαι στο ποδόσφαιρο είναι όταν παίξαμε με την εθνική ομάδα εναντίον της Γαλλίας μπροστά σε 25.000 κόσμο.

Ήταν ένα φανταστικό συναίσθημα να παίζεις σε ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο, δε θα το ξεχάσω ποτέ.»

Τι συμβουλεύεις τις συναδέλφους σου στο ελληνικό πρωτάθλημα που λόγω της κατάστασης με την πανδημία αναγκάζονται να μένουν μακριά από το άθλημα που αγαπούν;

«Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι των κοριτσιών αυτή τη στιγμή, άλλοι αποφασίζουν για το αν θα αγωνιστούν ή όχι.

Εύχομαι σύντομα να πάρουν οι αρμόδιοι τις κατάλληλες αποφάσεις και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα τους.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν τα κορίτσια είναι να έχουν υπομονή και να προπονούνται όσο μπορούν για να παραμείνουν αθλητικές. Αν είναι και εύκολο να κάνουν ατομικές προπονήσεις για να μην χάσουν την επαφή με την μπάλα.

Είναι κρίμα γιατί υπάρχουν πολλές παίχτριες σε καλό επίπεδο που παίζουν στην Ελλάδα και εδώ και έναν χρόνο σχεδόν δεν παίζουν παιχνίδια πρωταθλήματος. Εύχομαι αυτό σύντομα να αλλάξει.»