Ήρθε η στιγμή για το ποδόσφαιρο Γυναικών να κάνει το επόμενο βήμα και στην Ελλάδα. Οι τρόποι να αναπτυχθεί, ο ρόλος των «μεγάλων» και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Το ποδόσφαιρο γυναικών έχει αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερη αναγνώριση και δημοτικότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Γήπεδα όπως το «Καμπ Νου» και το «Όλντ Τράφορντ» γεμίζουν ασφυκτικά στα παιχνίδια των γυναικείων ομάδων και τα διεθνή ΜΜΕ αφιερώνουν όλο και περισσότερες αράδες στα κείμενά τους για τις «Θεές» της μπάλας.
Έχει φθάσει πλέον η ώρα να γίνει το μεγάλο βήμα και στην Ελλάδα. O ΠΑΟΚ είναι «μόνιμος πρωταθλητής», ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα «μπουν» φέτος στην Α’ Εθνική, και με την επικείμενη δημιουργία γυναικείου τμήματος από τον Ολυμπιακό, το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης και προώθησης.
Για να επιτευχθεί αυτή η πρόοδος, απαιτούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασίες με ακαδημίες και τον επαγγελματικό χώρο, καθώς και μια ενίσχυση της αναγνώρισης και προώθησης του αθλήματος. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, το ποδόσφαιρο γυναικών θα μπορέσει να αναδειχθεί σε έναν δυναμικό και αξιόλογο αθλητικό τομέα, προσφέροντας όχι μόνο αθλητικές επιτυχίες, αλλά και θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις σε όλη τη χώρα.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
Για να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω, χρειάζεται να συνεργαστούν πολλαπλά στρώματα του ποδοσφαιρικού κόσμου. Ο πρώτος βασικός πυλώνας έγκειται στην ενίσχυση της αναγνώρισης και προώθησης του αθλήματος.
Τα μέσα ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προβολή στο ποδόσφαιρο γυναικών. Ειδικές εκπομπές, άρθρα και αφιερώματα θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον του κοινού.
Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να υπάρξει οργάνωση διοργανώσεων και εκδηλώσεων που θα προωθούν το ποδόσφαιρο γυναικών, όπως φιλικοί αγώνες, τουρνουά και φεστιβάλ. Αυτές οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να προσελκύσουν θεατές και να δημιουργήσουν μια αίσθηση συναίνεσης γύρω από το αθλητικό αυτό δρώμενο.
Ακόμη, δεν θα πρέπει να λείψουν τακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
Ένας άξονας είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέες κοπέλες με ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να παρέχουν τεχνική εκπαίδευση, τακτική κατάρτιση και γενικές γνώσεις για το αθλητικό αυτό επίπεδο.
Ζωτικής σημασίας βεβαίως είναι και η ανάπτυξη των ακαδημιών ποδοσφαίρου γυναικών σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς συλλόγους. Οι νεαρές αθλήτριες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους υπό την επίβλεψη ειδικευμένων προπονητών.
Φυσικά, μπορούν να λάβουν χώρα συνεργασίες με τις ακαδημίες και τον επαγγελματικό χώρο έχοντας ως άξονες την δημιουργία συνεργατικών σχέσεων με τους επαγγελματικούς συλλόγους των ανδρικών ομάδων. Αυτό θα επιτρέψει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των δύο τομέων και την υποστήριξη της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών.
Τέλος, η παροχή ευκαιριών στις αθλήτριες για να συμμετάσχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα ενισχύσει την αναγνώριση και την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι τρόποι ανάπτυξης απαιτούν συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, των επαγγελματικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας γενικότερα. Με την ανάπτυξη και την υποστήριξη του ποδοσφαίρου γυναικών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται σε υψηλό επίπεδο και να εμπνέουν τις νεότερες γενιές.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ήδη οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ήδη καταφέρει να αναπτύξουν με επιτυχία το ποδόσφαιρο γυναικών. Αυτές οι χώρες έχουν εφαρμόσει πολλές από τις παραπάνω προτάσεις και έχουν επενδύσει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη των γυναικείων ομάδων. Οι προσπάθειές τους έχουν οδηγήσει σε αύξηση της προσοχής, της προβολής και του ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο γυναικών, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τις αθλήτριες.
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών σε Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία:
- Ισπανία:
– Το πρόγραμμα «Plan Estratégico Femenino» (Στρατηγικό Πρόγραμμα Γυναικείου Ποδοσφαίρου) που ξεκίνησε το 2015 από την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) με στόχο να αναπτυχθεί και να προωθηθεί το ποδόσφαιρο γυναικών σε όλα τα επίπεδα. Το εγχείρημα ενέχει την ανάπτυξη ακαδημιών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αύξηση του αριθμού των αδειών ποδοσφαιριστριών, ενίσχυση της προβολής των γυναικείων ομάδων κ.α.
– Η δημιουργία της ισπανικής γυναικείας προπονητικής σχολής «Escuela Nacional de Entrenadores de Fútbol Femenino» για την εκπαίδευση και πιστοποίηση γυναικείων προπονητών σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου.
- Αγγλία:
– Η ιδρυτική της γυναικείας προπονητικής ακαδημίας της «The Football Association» (FA) το 2016, με στόχο την εκπαίδευση και ανάπτυξη των γυναικείων προπονητών σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου.
– Το πρόγραμμα «The FA Women‘s Super League» που ξεκίνησε το 2011 και είναι το ανώτατο πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Έχει ενισχύσει την προβολή και την επαγγελματική δομή του ποδοσφαίρου γυναικών και έχει οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής του κοινού.
- Γαλλία:
– Το πρόγραμμα «Le Programme Éducatif Fédéral» (Ομοσπονδιακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FFF), το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη των νέων αθλητριών μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών αξιών και υγιεινής διατροφής.
– Η δημιουργία του γαλλικού πρωταθλήματος «Division 1 Féminine» το 1974, το οποίο αποτελεί το ανώτατο επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Το πρωτάθλημα έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την προβολή και την αναγνώριση του ποδοσφαίρου γυναικών στη χώρα.
- Γερμανία:
– Το πρόγραμμα «DFB Women‘s Talent Förderung» (Προώθηση Ταλέντων Γυναικών της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης των νέων αθλητριών και της προετοιμασίας τους για την εθνική ομάδα. Προσφέρει ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και προπονήσεων για νεαρές ποδοσφαιρίστριες.
Εκτός των προγραμμάτων βέβαια, έχει σημασία και η αγάπη που δείχνει ο κόσμος στο άθλημα. «Στην Ιταλία ο κόσμος αναπνέει για το ποδόσφαιρο, μας στηρίζει. Το ποδόσφαιρο Γυναικών εξελίσσεται συνεχώς, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», είχε αναφέρει η Ελληνίδα διεθνής Αναστασία Σπυριδωνίδου σε συνέντευξή της στο «ΦΩΣ» τον Απρίλιο.
ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όμως η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών θα έχει θετικές επιδράσεις και στην κοινωνία μέσω των παραπάνω δράσεων. Ορισμένες από αυτές τις επιδράσεις περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση της ισότητας και της δικαιοσύνης: Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών βοηθά στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην αντιμετώπιση των διακρίσεων. Αναγνωρίζεται ότι οι γυναίκες έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους άνδρες να ασχοληθούν με το αθλητικό αυτό άθλημα και να αναπτύξουν το ταλέντο τους.
Παράλληλα, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και της αυτοεκτίμηση των γυναικών. Η συμμετοχή στο υψηλότερο επίπεδο βοηθά τις αθλήτριες να αναπτύξουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Αποκτούν αίσθημα επιτυχίας, προσωπικής βελτίωσης και ομαδικής συνεργασίας, τα οποία μεταφέρονται και σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Είναι επίσης σπουδαίας βαρύτητας το γεγονός πως δημιουργούνται πρότυπα για τις νέες γενιές: Τα νέα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να δουν επιτυχημένες γυναίκες σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα και να αντλήσουν έμπνευση και κουράγιο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα για όλους και για όλες. Ειδικά τα κορίτσια, να μην σκέφτεστε ότι δεν σας ταιριάζει, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια», είχε τονίσει τον προηγούμενο μήνα σε ημερίδα της ΕΠΟ η Ελληνίδα διεθνής, Μαρία Καπνίση.
Ανάμεσα στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης η κοινωνική συνοχή και η ομαδικότητα: Το ποδόσφαιρο γυναικών συνδέει ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά και πολιτισμικά υπόβαθρα. Οι ομάδες δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας, ενώ οι παίκτριες αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.
Τέλος, κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι η οικονομική ανάπτυξη: Η πρόοδος του ποδοσφαίρου γυναικών μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας. Με την αύξηση του ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη των ακαδημιών και των επαγγελματικών ομάδων, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον αθλητικό τομέα.
Αυτές είναι μερικές από τις θετικές επιδράσεις που έχει η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στην κοινωνία. Οι παραπάνω επιδράσεις αποτελούν μόνο μια μικρή γεύση του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης και ανάπτυξης αυτού του αθλήματος.
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ…
Ο Ολυμπιακός αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και εκείνος στην δημιουργία τμήματος ποδοσφαίρου Γυναικών ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει δρομολογηθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες η διαδικασία για την δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος ενώ το ζήτημα έχει περάσει μέσα από την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και έχει μπει στην τελική του ευθεία. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων είναι για τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε ο Ολυμπιακός έχει χρόνο να κάνει την δήλωσή του για την Γ’ Εθνική.
Η ιδέα αυτή υπήρχε εδώ και χρόνια στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» και φέτος πρόκειται να υλοποιηθεί.
Ο Ολυμπιακός μπαίνει και αυτός «στον χορό» με την δημιουργία ομάδας Γυναικών
Στην Α’ Εθνική κατηγορία βρίσκονται ήδη ομάδες με μεγάλες οπαδικές βάσεις και έτσι το ποδόσφαιρο γυναικών στην χώρα είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα «βαδίζοντας» στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άλλωστε οι γυναίκες είναι ήδη πρωταγωνίστριες στο πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.
Το ποδόσφαιρο γυναικών δεν πρέπει να θεωρείται απλά μια επιπλέον δραστηριότητα, αλλά ένας αθλητικός τομέας που πρέπει να υποστηρίζεται και να αναπτύσσεται. Οι ήδη υπάρχουσες επιτυχημένες ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, σύντομα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, καθώς και η είσοδος του Ολυμπιακού στο άθλημα και πιθανότατα σε λίγα χρόνια στην Α’ Εθνική αναμένεται να συμβάλλουν στην περεταίρω εξέλιξη του Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Ελλάδα χάρη στον υψηλό ανταγωνισμό.
Μάλιστα, στην Women‘s Super League υπάρχουν και ομάδες οι οποίες θα δουν τις τοπικές τους οικονομίες να ανθίζουν εάν παίξουν με ισχυρές ομάδες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Τρανό παράδειγμα οι Σειρήνες Γρεβενών, οι οποίες ανέβηκαν φέτος στην Α’ Εθνική.
ΑΝΤΊ ΕΠΙΛΟΓΟΥ…
Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα είναι αναγκαία και επιτακτική. Κάθε μικρό κορίτσι που λατρεύει το ποδόσφαιρο ονειρεύεται να γίνει μια μέρα Αλέξια Πουτέγιας, Άλεξ Μόργκαν ή Βεατρίκη Σαρρή. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίζει αυτά τα κορίτσια. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να εκπληρώσουν το υπέροχο όνειρο τους στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Κάθε νέο κορίτσι που αγαπά το ποδόσφαιρο θέλει να μοιάσει στην Πουτέγιας και τη Μόργκαν. Γιατί όχι και στη Σαρρή;
Πηγή: fosonline.gr