Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Ποδόσφαιρο: Στις 5/11 η έναρξη της Γ’ Εθνικής

Γνωστοποιήθηκε από την ΕΠΟ η προκήρυξη της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών για τη σεζόν 2023-24.

Η Γ’ Εθνική της νέας σεζόν, θα διεξαχθεί σε 9 ομίλους, με την πιθανότητα δημιουργίας υποομίλων. Αν δε δηλώσουν συμμετοχή όλες οι ομάδες, ή δηλώσουν συμμετοχή νέες ομάδες, το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με όσες ομάδες δηλώσουν. Σε αυτή την κατηγορία, θα λάβουν μέρος και οι ομάδες υποδομών (Β΄ Ομάδες, Κ-17) που θα ιδρύσουν οι ομάδες της Α΄ Εθνικής (υποχρεωτική συμμετοχή) και Β΄ Εθνικής (προαιρετική συμμετοχή), οι οποίες θα καταρτίζουν έναν όμιλο. Μόνο σε εξαιρετική περίπτωση που θα κρίνει η Επιτροπή η Β΄ ομάδα θα μπορεί να αγωνιστεί σε άλλο όμιλο. Επίσης ομάδα που δεν είναι Β΄ ομάδα και το επιθυμεί θα μπορεί να αγωνίζεται στον όμιλο αυτό με όλα τα κριτήρια που ισχύουν για τις Β΄ ομάδες και χωρίς να έχει δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία. Στον όμιλο που θα καταρτίζεται αμιγώς από τις Β΄ ομάδες των ανωτέρω κατηγοριών, δε θα έχει δικαίωμα προβιβασμού ο πρωταθλητής του ομίλου στην ανώτερη κατηγορία (Β΄ Εθνική κατηγορία).

Όλες οι ποδοσφαιρίστριες, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση επτά ποδοσφαιριστριών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση, έως τεσσάρων ποδοσφαιριστριών, που δε δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα, θα αγωνίζονται επτά ποδοσφαιρίστριες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εθνικές ομάδες.

Όσον αφορά τις Β’ ομάδες, δικαίωμα στην ενδεκάδα καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα έχουν έως τρεις ποδοσφαιρίστριες γεννημένες πριν το 2007 και στην εικοσάδα έως έξι. Αυτό δεν ισχύει για τις ομάδες Β΄ που θα αγωνιστούν σε όμιλο που δε θα καταρτίζεται αμιγώς από αυτές.

Ο διαχωρισμός των ομάδων στους εννέα (9) ομίλους, θα γίνει μετά το πέρας της κατάθεσης των Δηλώσεων Συμμετοχής, με γεωγραφικά κριτήρια όπου αυτό είναι εφικτό, πάντοτε με γνώμονα την ορθή συμπλήρωση των Ομίλων. Ενώ η προθεσμία υποβολής είναι έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη του πρωταθλήματος ορίζεται για την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των εννέα ομίλων του πρωταθλήματος για την ποδοσφαιρική περίοδο 2023 – 2024, στη Β΄ Εθνική κατηγορία θα προβιβασθούν οι ομάδες οι οποίες θα καταλάβουν την 1η θέση του κάθε ομίλου, εκτός του ομίλου που θα απαρτίζεται από τις Β΄ ομάδες που δεν έχουν δικαίωμα προβιβασμού. Δηλαδή στη Β΄ Εθνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2024 – 2025 θα προβιβαστούν οχτώ ομάδες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα εφαρμοστούν αρχικά μόνο τα κριτήρια i και ii από το άρθρο 20 παρ. 5 του Κ.Α.Π.

Όλες οι ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης πέραν των πρωταθλητριών του κάθε ομίλου, οι οποίες θα προβιβαστούν στη Β΄ Εθνική κατηγορία, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2024- 2025.

Σε περίπτωση που κάποια ομάδα από αυτές που προβιβάστηκαν στη Β΄ Εθνική κατηγορία δε δηλώσει συμμετοχή για οποιοδήποτε λόγο, τότε δικαίωμα να την αντικαταστήσει έχει μόνο η δευτεραθλήτρια ομάδα του ιδίου ομίλου και καμία άλλη. Εάν για οποιοδήποτε άλλο λόγο δημιουργηθούν σε κάποιον όμιλο υποόμιλοι, τότε για την ανάδειξη και τον προβιβασμό της πρωταθλήτριας ομάδας του εν λόγω ομίλου θα διεξαχθούν αγώνες κατάταξης. Ο τρόπος διεξαγωγής θα καθορισθεί μετά το πέρας των δηλώσεων συμμετοχής και μετά τον καταρτισμό των ομίλων