Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Ποδόσφαιρο: «Μας ταπείνωσαν για να παίξουμε στο Μουντιάλ»

Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει η σοκαριστική αποκάλυψη που έκανε στο νέο της βιβλίο η πρώην διεθνής παίκτρια της εθνικής ποδοσφαίρου της ΣουηδίαςΝίλα Φίσερ.

Η Φίσερ, η οποία έχει παίξει 194 φορές με την Εθνική Σουηδίας, περιγράφει στο βιβλίο «I Didn’t Even Say Half Of It» (σ.σ. Δεν είπαν καν τα μισά) τον τρόπο με τον οποίο υποβάλλονταν εκείνη και οι συμπαίκτριές της σε έλεγχο… φύλου πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011. Η FIFA προχώρησε σε αυτή την ταπεινωτική διαδικασία μετά από τις διαμαρτυρίες της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και της Γκάνας, που κατήγγειλαν ότι η Ισημερινή Γουινέα είχε και άνδρες στο ρόστερ της!

 

«ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΡΙΣΤΟΥΜΕ»

«Μας είπαν ότι δεν πρέπει να ξυριστούμε “εκεί κάτω” τις επόμενες ημέρες και ότι θα δείξουμε τα γενετικά μας στοιχεία στον γιατρό. Κανείς δεν καταλαβαίνει το θέμα με το ξύρισμα, αλλά κάνουμε ό,τι μας λένε και σκεφτόμαστε “πώς φτάσαμε ως εδώ;”. Γιατί είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αυτό τώρα, πρέπει να υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να το κάνουμε αυτό. Θα έπρεπε να αρνηθούμε; Ταυτόχρονα, καμία δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ευκαιρία να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Απλά πρέπει να κάνουμε τη μαλ…, άσχετα με το πόσο άρρωστο και ταπεινωτικό είναι», έγραψε μεταξύ άλλων η Φίσερ.

«Καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω και κατεβάζω γρήγορα το παντελόνι της προπόνησης και το εσώρουχό μου ταυτόχρονα. Η φυσιοθεραπευτής γνέφει και λέει “ναι” και στη συνέχεια κοιτάζει τον γιατρό που στέκεται με την πλάτη στην πόρτα. Κάνει μια σημείωση και προχωράει στο διάδρομο για να χτυπήσει την επόμενη πόρτα. Όταν όλες στην ομάδα μας ελεγχθούν, δηλαδή έχουν εκθέσει τον κόλπο τους, ο γιατρός της ομάδας μας μπορεί να υπογράψει ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Σουηδίας αποτελείται μόνο από γυναίκες. Δεν ξέρω πώς αισθάνθηκα… Είχαμε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον στην ομάδα. Οπότε ήταν ίσως το καλύτερο περιβάλλον για να το κάνουμε. Αλλά είναι μια εξαιρετικά περίεργη κατάσταση και συνολικά δεν είναι ένας άνετος τρόπος για να το κάνεις», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή της στην Aftonbladet.

 

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ FIFA

Σημειωτέον ότι πριν από το Μουντιάλ του 2011 στη Γερμανία, η FIFA είχε ρίξει το «μπαλάκι» στις ομάδες για την πολιτική αναγνώρισης φύλου. Επί της ουσίας ζητούσε απ’ τις εθνικές ομοσπονδίες να δηλώσουν υπεύθυνα και να εγγυηθούν ότι οι παίκτριες που επιλέγονται απ’ τις ομάδες είναι «κατάλληλου φύλου». «Εναπόκειται σε κάθε συμμετέχουσα ένωση-μέλος να διασφαλίσει το σωστό φύλο όλων των παικτριών, διερευνώντας ενεργά κάθε αντιληπτή απόκλιση στα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι κανόνες.

 

Από την πλευρά του ο γιατρός της εθνικής Σουηδίας εκείνη την περίοδο, Ματς Μπόργεσον, δήλωσε πως: «Η FIFA δεν το κάνει αυτό για να είναι κακιά σε κανέναν. Ο κόσμος του αθλητισμού έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει δικαιοσύνη για τα κορίτσια, ώστε να μην προπονούνται όλη τους τη ζωή και μετά να έρχεται κάποιος με ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα»…

 

Πηγή: ethnos.gr