Το θέμα των ημερών στον κόσμο του αθλητισμού δεν είναι άλλο απο την αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και το μέλλον τους.
Οι ομάδες συλλογικά αλλά και πολλές αθλητές-αθλήτριες , προπονητές, διαιτητές και στελέχη ομάδων ατομικά, έχουν διαμαρτυρηθεί με επιστολές στους αρμόδιους φορείς αλλά και με αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς για την διακοπή όλων των προπονήσεων, των φιλικών αγώνων και των πρωταθλημάτων παρά την διάθεσή τους να τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον Covid-19.
Με αυτή την αφορμή ήρθαμε σε επαφή με τα δύο βασικά στελέχη της Γυναικείας Ομάδας Ποδοσφαίρου της Ολυμπιάδας Υμηττού η οποία φέτος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
Ο γενικός αρχηγός κ. Χρήστος Αμόυργης και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Μαρκέλλα Μάγκου παραχώρησαν στο wsl.gr μια συνέντευξη , απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί στους φίλους του Γυναικείου ποδοσφαίρου.
Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και για την δυνατότητα που μας δίνεται να αφήσουμε την θέση του απλού παρατηρητή και να δούμε πως βιώνει τις καταστάσεις άμεσα η ομάδα σας.
(Οι απαντήσεις είναι απο κοινού)
Αρχικά πόσο καιρό συμμετέχετε ενεργά στον σύλλογο;
« Η ενεργή συμμετοχή μας είναι τα τελευταία 3 χρόνια. Μετά την εκλογή μας ως μέλη στο ΔΣ της ομάδας, σε μια δύσκολη εποχή για την ομάδα, αναλάβαμε όλη την οργάνωση του γυναικείου τμήματος της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ που περιλαμβάνει την γυναικεία ομάδα και 3 τμήματα ακαδημιών.
Στόχος μας είναι η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΥΜΗΤΤΟΥ να καθιερωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του ποδοσφαίρου Γυναικών ως ένα σύνολο που προσπαθεί κάθε χρόνο να πηγαίνει σκαλί-σκαλί και να κερδίζει σε αξιοπρέπεια και σεβασμό.»
Πως κρίνεται την απόφαση της αναστολής των πρωταθλημάτων και συγκεκριμένα της Α’ Εθνικής Γυναικών, εφόσον η αντίστοιχη του αντρικού πρωταθλήματος παραμένει;
«Σίγουρα όχι θετικά.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρωτάθλημα των αντρών είναι επαγγελματικό γεγονός που σημαίνει ότι έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα ενώ πολλά οικονομικά συμφέροντα θίγονται σε περίπτωση μη υλοποίησης του πρωταθλήματος. Σε ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα οι συνέπειες είναι μικρότερες αλλά και οι πιέσεις που δέχονται οι φορείς από τα αθλητικά σωματεία με αποτέλεσμα η διακοπή να είναι η “εύκολη” λύση χωρίς άμεσες οικονομικές συνέπειες για τους διοργανωτές. Για τις αθλήτριες αντίθετα και για τα σωματεία μας οι συνέπειες είναι μεγάλες και δυστυχώς όλος ο κόπος προετοιμασίας πάει χαμένος.
Να επισημάνουμε εδώ ότι η δική μας ομάδα έχει ξεκινήσει προετοιμασία από τις 18 Αυγούστου με καθημερινές προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια ενδιάμεσα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόση μεγάλη προσπάθεια και πόσος κόπος και θυσίες έγιναν από τις αθλήτριες, οι οποίες παίζουν σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα με απαιτήσεις επαγγελματικού..! Οι αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων που προφυλάσσουν την υγεία των αθλητριών και του προπονητικού επιτελείου και με την προϋπόθεση να διεξάγονται τα ειδικά μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Πέραν αυτού τα κορίτσια για να επανέλθουν σε αυτή την φυσική κατάσταση που είχαν με 2 μήνες συνεχούς προετοιμασίας αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους αγώνες.. (αν τελικά πραγματοποιηθούν..)»
Κατά την άποψή σας το πρωτάθλημα της Α’κατηγορίας Γυναικών πρέπει να μεταβεί απο ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό;
« Όπως προαναφέραμε το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα των γυναικών είναι τόσο απαιτητικό σχεδόν όσο και το επαγγελματικό.
Οι αθλήτριες για να ανταπεξέλθουν ακολουθούν πολύ αυστηρά προγράμματα. Να υπενθυμίσουμε ότι οι παίχτριες είναι είτε μαθήτριες είτε εργαζόμενα κορίτσια τα οποία πρέπει να βρουν τον χρόνο αλλά και την σωματική δύναμη μετά από 8 ώρες εργασίας ή μαθημάτων και διαβάσματος να έρθουν στο γήπεδο να προπονηθούν δυνατά ή να παίξουν σκληρά, ενώ όλα τα Σαββατοκύριακα είναι υποχρεωμένες να είναι στα γήπεδα εντός και εκτός έδρας.
Εκτός όμως από αυτό η συμμετοχή των γυναικών πλέον αυξάνεται εντυπωσιακά στο άθλημα αυτό όπως και ο αριθμός των ομάδων, γεγονός που αποτελεί ένα κίνητρο να γίνει “επάγγελμα” όπως και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.»
Θεωρείτε σωστό το βήμα με τις 22 ομάδες στην Α’ Εθνική ;
« Η απόφαση της ΕΠΟ να δημιουργήσει δύο ομίλους στην Α Εθνική δεν μας βρίσκει αντίθετους λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας από την πανδημία. Την συγκεκριμένη πρόταση την είχαμε συνυπογράψει με επιστολή που είχαμε αποστείλει στην ΕΠΟ γιατί πιστεύουμε οτι η αναδιάρθρωση κρίθηκε αυτονόητη και αναγκαία ώστε να αυξήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του αθλήματος.»
Πόσα κορίτσια και ανάμεσα σε ποιές ηλικίες απασχολεί ο σύλλογος της Ολυμπιάδας Υμηττού;
« Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΥΜΗΤΤΟΥ έχει την χαρά να έχει περίπου 60 αθλήτριες ηλικίας από 8 έως 30 χρονών!
Έχουμε 3 τμήματα, ένα παγκορασίδων που περιλαμβάνει κορίτσια από 8 έως 12 ετών, δύο τμήματα κορασίδων με κορίτσια από 12 έως 16 και το γυναικείο όπου εκεί αγωνίζονται κορίτσια από 16 χρονών έως 30. Γενικά το ρόστερ της βασικής ομάδας έχει μέσο όρο ηλικίας 19 έτη καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό το αποτελούν αθλήτριες που προέρχονται από τις ακαδημίες μας και γενικά επενδύουμε σε αυτά. Για μας η καταξίωση έρχεται με το να βλέπουμε παιδιά δικά μας να εξελίσσονται και να προοδεύουν και δεν είναι τυχαίο που 4 αθλήτριες αγωνίζονται στην ομάδα κορασίδων της Εθνικής μας ομάδας, ενώ πολλές αθλήτριες έχουν προσκληθεί στις προεπιλογές για να προπονηθούν με την Εθνική ομάδα.»
Ποιά είναι τα έσοδα μιας γυναικείας ομάδας στην Α’ Εθνική;
« Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ΔΕΝ υπάρχουν έσοδα αλλά μόνο έξοδα με απαιτήσεις επαγγελματικού!!
Ο σύλλογος μας επιβιώνει με τις συνδρομές των ακαδημιών οι οποίες ίσα που επαρκούν για την πληρωμή των προπονητών και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα. Τα έξοδα για την γυναικεία ομάδα είναι υπέρογκα.
Οι μετακινήσεις μας σε νησιά κοστίζουν άνω των 2,500 ευρώ ενώ η ΕΠΟ καλύπτει μόλις τα 1.200 έως 1.500 ευρώ μάξιμουμ. Μια κίνηση οικονομικής ενίσχυσης έγινε πρόσφατα όπου πλέον τα σωματεία αποκτούν αθλητική υπόσταση και εγγράφονται στο μητρώο που δημιουργήθηκε από την Γ.Γ. Αθλητισμού και ταυτόχρονα εγκρίνονται ορισμένα κονδύλια για την ενίσχυση των ομάδων. Πολύ μικρά ακόμα αλλά ίσως είναι μία αρχή. Επιπλέον προβλέπεται και μία μικρή ενίσχυση από την τοπική αυτοδιοίκηση. Βέβαια όλες αυτές οι διαδικασίες είναι ακόμα προς ολοκλήρωση, γεγονός που σημαίνει ότι για αρκετό καιρό ακόμα θα πρέπει να ψάχνουμε εμείς τις πηγές χρηματοδότησης. Η δική μας ομάδας ενισχύεται από μικροποσά που προσφέρονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις κυρίως τοπικού χαρακτήρα.»
Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό μια ΠΑΕ να έχει και γυναικεία ομάδα;
« Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όπως όλα τα υπόλοιπα. Το ότι είναι ανδροκρατούμενο δεν απαγορεύει οποιαδήποτε γυναίκα να ασχοληθεί με αυτό.
Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ ΟΥΤΕ ΗΛΙΚΙΑ. Όλοι έχουν δικαίωμα σε αυτόν.
Για μας θα έπρεπε να είναι δεδομένο όλες οι ομάδες να έχουν ποδοσφαιρικά τμήματα γυναικών, όπως διατηρούν ήδη σε άλλα αθλήματα. Επίσης ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΚΑΘΏΣ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ. Υπάρχει ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.. όταν μάλιστα στον χώρο αυτόν η αύξηση συμμετοχής κάθε χρόνο είναι εντυπωσιακή αυτό και μόνο είναι σοβαρό κίνητρο για την ενίσχυση των γυναικείων ομάδων.»
Με τα τωρινά δεδομένα της αναστολής του πρωταθλήματος και γνωρίζοντας πως για να επανέλθει μια αθλήτρια στην επιθυμητή φυσική κατάσταση απαιτείτε τουλάχιστον ένας μήνας προπονήσεων, τι συμβουλέψατε την ομάδα σας;
« Δυστυχώς η αναβολή του πρωταθλήματος γυρίζει την ομάδα πίσω.
Τα κορίτσια προκειμένου να μην χάσουν την φυσική τους κατάσταση και στα πλαίσια που αυτό είναι εφικτό πρέπει να ακολουθήσουν ατομικά προγράμματα με βάση τις οδηγίες του προπονητή. Παρόλα αυτά όσο και να δουλέψουν ατομικά η επαναφορά τους απαιτεί χρόνο για να μπορέσουν να συγχρονιστούν και να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.»
Τέλος, ποιά τα σχέδια της ομάδας σας με την έναρξη του πρωταθλήματος;
«Η ομάδα μας πέρυσι είχε μία πολύ δυναμική παρουσία στον 4ο όμιλο της Β’ Εθνικής. Είμασταν ένα βήμα πριν την κατάκτηση της 1ης θέσης την οποία όμως δεν μπορέσαμε να πετύχουμε καθώς διακόπηκε το πρωτάθλημα. Φέτος ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία, ενισχύσαμε το ροστερ μας με σκοπό να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε στο απαιτητικό πρωτάθλημα της Α Εθνικής όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιστορικά σωματεία που αγωνίζονται πολλά χρόνια σε αυτήν την κατηγορία και έχουν την εμπειρία. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε και θέτουμε σαν στόχο είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή ομάδα η οποία θα συνεχίσει να αποπνέει σεβασμό και να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα.»