Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Η FIFA ετοιμάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων Γυναικών

Η προοπτική να συναντηθούν οι καλύτερες γυναικείες ομάδες συλλόγων του πλανήτη σε ένα ανταγωνιστικό τουρνουά έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, με την FIFA να στοχεύει στη διοργάνωση ενός πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων Γυναικών το 2026.

Οι υποστηρικτές του γυναικείου παιχνιδιού μιλούν για μια παγκόσμια διοργάνωση εδώ και πάνω από μια δεκαετία και ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο δήλωσε ότι θέλει να διοργανώσει μια τέτοια διοργάνωση «το συντομότερο δυνατό», ήδη από το 2019.

Αλλά το επόμενο σημαντικό ορόσημο ήρθε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν το Συμβούλιο της FIFA σε συνεδρίαση στο Κατάρ ενέκρινε την έναρξη των γυναικείων εκδόσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Futsal και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη συνέχεια, ο Ινφαντίνο δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν έπειτα από «διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς», προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για την «υγεία και την ευημερία των παικτών» θα είναι «πρωταρχικός στόχος». Είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο καλεντάρι του αθλήματος μέχρι το 2025, το νωρίτερο.

Οι περιφερειακοί φορείς που κυβερνούν το άθλημα στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια και Κεντρική Αμερική, την Ωκεανία και τη Νότια Αμερική – και οι συνομιλίες σύντομα εξελίχθηκαν σε μια υπόθεση της UEFA, της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, εναντίον του υπόλοιπου κόσμου.

Το σημείο αντιπαράθεσης ήταν ότι η FIFA και οι πέντε μη ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες επιθυμούσαν ένα ετήσιο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων Γυναικών, ενώ η UEFA προτιμούσε μια λιγότερο συχνή διοργάνωση, καθώς ανησυχεί για τη συμφόρηση των αγώνων και την δημιουργία προηγούμενου για το ανδρικό παιχνίδι.

Όσον αφορά το τελευταίο, είναι κοινό μυστικό ότι η FIFA θα ήθελε να διοργανώνει το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ανδρών κάθε χρόνο, αλλά έχει συμβιβαστεί με ένα τουρνουά ανά τετραετία λόγω της ισχυρής ευρωπαϊκής αντίδρασης. Η πρώτη διοργάνωση της νέας μορφής των 32 ομάδων θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2025.

Ωστόσο, πρόσφατα υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη στις συνομιλίες για το γυναικείο τουρνουά, με την UEFA να είναι έτοιμη να δεχτεί έναν συμβιβασμό για διετή Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων Γυναικών, αρχής γενομένης από το 2026.

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών με 48 ομάδες στον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ να κυριαρχεί το καλοκαίρι, η νέα διοργάνωση γυναικείων συλλόγων θα πρέπει να διεξαχθεί είτε την άνοιξη, είτε το φθινόπωρο, είτε το χειμώνα, κάτι που θα απαιτούσε κάποιες διαπραγματεύσεις με τα κυριότερα εγχώρια πρωταθλήματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Απαιτούνται επίσης περαιτέρω συζητήσεις για να αποφασιστεί πόσες ομάδες θα προσκληθούν και ο τόπος διεξαγωγής του παρθενικού τουρνουά. Η FIFA θα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα εκπροσωπηθούν όλες οι περιοχές του παιχνιδιού, αλλά έχοντας υπόψη ότι οι καλύτερες ομάδες προέρχονται όλες από την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Αυτό υποδηλώνει ότι μια αντιγραφή της τρέχουσας μορφής των ανδρών με επτά ομάδες δεν θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς θα γινόταν ουσιαστικά μια κούρσα με τρία άλογα, αλλά, από την άλλη πλευρά, η αντιγραφή της νέας μορφής των ανδρών με 32 ομάδες θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη προσπάθεια για ένα άθλημα που ακόμη βρίσκει τα πατήματά του εμπορικά. Μια μορφή 16 ομάδων θα μπορούσε να είναι ο βέλτιστος αριθμός.

Ομοίως, η συζήτηση σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής θα καταλήξει στο πού στον κόσμο αυτή η εναρκτήρια διοργάνωση θα έχει τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να κάνει καλή πρώτη εντύπωση, με γεμάτα γήπεδα και ισχυρή υποστήριξη από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Αυτό φαίνεται να περιορίζει την επιλογή στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, αλλά με τις τελευταίες να φιλοξενούν ήδη το Copa America, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ανδρών και το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών τα επόμενα τρία καλοκαίρια, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να προσφέρει το σκηνικό.

Το να μπει αυτή η διοργάνωση στο καλεντάρι, ωστόσο, θεωρείται τεράστια προτεραιότητα για τα αφεντικά του παιχνιδιού, καθώς υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι το ποδόσφαιρο γυναικών αναπτύσσεται και αυτή η δυναμική δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκε ότι αν δεν είναι το 2026, το επόμενο διαθέσιμο παράθυρο μπορεί να μην έρθει πριν από το 2029 ή ακόμη και αργότερα, καθώς υπάρχει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2027 και μια Ολυμπιακή διοργάνωση 16 ομάδων στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.

Αυτό είναι πολύ ποδόσφαιρο για τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου, ωστόσο, και θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και με τις ενώσεις των παικτών, καθώς αρκετές κορυφαίες παίκτριες έχουν πρόσφατα μιλήσει για τον αριθμό των αγώνων που παίζουν και τους σχετικούς κινδύνους τραυματισμών.

Όμως η προοπτική του αγώνα της Τσέλσι με τη NJ/NY Gotham και της Κορίνθιανς με τη Λυών, με διακύβευμα έναν παγκόσμιο τίτλο, είναι πιθανό να ενθουσιάσει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τους φιλάθλους, τις παίκτριες και τους χορηγούς και να συμβάλει στην αύξηση της δημοτικότητας του παιχνιδιού σε όλο τον κόσμο.

Εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε: «Η FIFA, μαζί με τις συνομοσπονδίες, τους εκπροσώπους των παικτών και τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς από όλο το γυναικείο παιχνίδι, διεξάγει επί του παρόντος μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με το ημερολόγιο των διεθνών αγώνων γυναικών από το 2026. Αυτή η διαδικασία διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, καθώς και οι νέες διοργανώσεις της FIFA που εγκρίνονται από το Συμβούλιο της FIFA, θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω».

 

Πηγή: fosonline.gr