Ο νέος προπονητής της Ολυμπιάδας Υμηττού, Νίκος Γκαλίτσιος παραχώρησε στο wsl.gr μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις πρώτες εντυπώσεις απο την ομάδα του Υμηττού, την ήττα απο τις Αβαντίδες, το ντέρμπι της Κυριακής με την Γλυφάδα αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αποκτήσει το ποδόσφαιρο γυναικών την αναγνώριση και την εξέλιξη που του αξίζει.
Ο Νίκος Γκαλίτσιος έχει βρεθεί στο ”τιμόνι” της Ολυμπιάδας Υμηττού τις τελευταίες δέκα μέρες, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ηγείται σε ομάδα γυναικών καθώς στο παρελθόν υπήρξε προπονητής της γυναικείας ομάδας της ΑΕΛ.
Ως προπονητής πέρασε απο την Ακαδημία της Νίκης Μιχαήλ και του Σμόλικα Φαλάνης, όπου συνέχισε και στην ανδρική ομάδα για 2 χρόνια. Στη συνέχεια βρέθηκε στον πάγκο του Αβέρωφ και της Αστραπής Νέας πολιτείας.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Νίκο Γκαλίτσιο για τον χρόνο και τις απαντήσεις του.
Ποιές οι εντυπώσεις απο τις πρώτες μέρες με την ομάδα της Ολυμπιάδας Υμηττού; Πως σας υποδέχτηκαν τα κορίτσια;
Μπορώ να πω πως η ομάδα με υποδέχτηκε πολύ καλά και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.
Τα κορίτσια της Ολυμπιάδας Υμηττού είναι πολύ συγκεντρωμένα με όρεξη να ακούσουν και με υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Απο την πρώτη στιγμή που πάτησα στο γήπεδο της Ολυμπιάδας, ένιωσα σαν να ήμουν μέλος χρόνια.
Θεωρώ όσο περνάνε και οι μέρες θα βελτιώνεται κι’άλλο η επαφή μας και προβλέπω οτι σε διάστημα δύο εβδομάδων θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε.
Έγινε για όλες τις ομάδες ένα απότομο ξεκίνημα και όλοι μας χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να ξαναποκτήσουμε αγωνιστικό ρυθμό.
Ποιό πιστεύετε θα ήταν το λογικό χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα;
Εκτιμώ οτι θα έπρεπε να έχει δοθεί λίγο παραπάνω χρόνος προετοιμασίας, για να γίνουν ενδεχομένως κάποια φιλικά.
Θεωρώ πως οι 10 αγωνιστικές που απαιτούνται σε διάστημα 2 μηνών είναι πολύ οριακά συμπεριλαμβανομένου οτι παίζουμε σχεδόν κάθε Κυριακή και με κάποιες εμβόλιμες αγωνιστικές μεσοβδόμαδα.
‘Η το πρωτάθλημα θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα ή να κρατήσει λίγο παραπάνω. Γνωρίζουμε οτι τα περιθώρια είναι μικρά, αν σκεφτούμε και τις πανελλαδικές των κοριτσιών που μεσολαβούν.
Όσον αφορά την πρεμιέρα που αντιμετωπίσατε τις Αβαντίδες Χαλκίδας με το τελικό 1-0. Ενώ δημιουργήσατε αρκετές ευκαιρίες τι έφταιγε και δεν σκοράρατε;
Η αλήθεια είναι οτι με αυτά που είχαμε δεί απο τις Αβαντίδες Χαλκίδας, γνωρίζαμε οτι είναι μια ομάδα που πάει για την πρώτη θέση.
Ξέρουμε πως είναι μια ομάδα που έχει επενδύσει αρκετά αυτή την περίοδο και ξέραμε πως θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος.
Συμπεριλαμβανομένου οτι και εγώ δεν γνώριζα πολύ καλά την Ολυμπιάδα, είχα έρθει μόλις 2-3 μέρες, προετοιμαστήκαμε όμως όσο καλύτερα μπορούσαμε. Η ομάδα στάθηκε καλά και εμείς αλλά και οι Αβαντίδες είχαμε απο ένα ημίχρονο, ωστόσο μείναμε πίσω στο σκορ με ένα αυτογκόλ, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.
Στην λήξη του πρώτου ημιχρόνου πήγαμε στα αποδυτήρια και αλλάξαμε λίγο τον τρόπο παιχνιδιού μας, διορθώσαμε αρκετά πράγματα.
Στο Β’ ημίχρονο δημιουργήσαμε αρκετά προβλήματα στην άμυνα της Χαλκίδας και είχαμε 3-4 ευκαιρίες να ισοφαρίσουμε.
Τα γκολ είναι θέμα τύχης, ικανότητας αλλά σίγουρα έφταιγε και πως τα κορίτσια για πολλούς μήνες δεν είχανε αγωνιστικό ρυθμό κάτι που φάνηκε στο παιχνίδι.
Την Κυριακή έρχεστε αντιμέτωποι με την ομάδα της Γλυφάδας, που θεωρείτε φαβορί για τον Όμιλο. Πόσο καλά έχετε προετοιμαστεί;
Σίγουρα αυτή την εβδομάδα προετοιμαζόμαστε ακόμη περισσότερο απο την προηγούμενη.
Έχουμε ανεβάσει εντάσεις και δουλεύουμε σκληρά το κομμάτι της τακτικής. Γνωρίζουμε οτι η ομάδα της Γλυφάδας είναι μια ομάδα έμπειρη και πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη αντίπαλό μας.
Εμείς απο την πλευρά μας δουλεύουμε στο κομμάτι της πίεσης αντιπάλου και είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση. Για έμας είναι ένα καθοριστικό ματς με την Γλυφάδα και μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε απο αυτό.
Πρώτα απο όλα για να δούμε περίπου τις δυνατότητες μας, έχοντας παίξει με τις δύο πιο δυνατές ομάδες του Ομίλου και δεύτερον για να δούμε και τι περίπου μπορούμε να κάνουμε στον όμιλο μέχρι το τέλος της σεζόν.
Τι χαρακτήρα προσπαθείτε να δώσετε εσείς ως προπονητής στην Ολυμπιάδα Υμηττού; Τι προσδοκίες έχετε;
Εμένα η φιλοσοφία μου ως προπονητής και τώρα αλλά και όταν ήμουν στην ΑΕΛ είναι να παρουσιάσω μια ομάδα που θα τρέχει αρκετά, θα παίζει στρωτό ποδόσφαιρο οργανωμένο, που να παρουσιάζει και θέαμα και ουσία.
Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και στο Υμηττό αν και ο χρόνος είναι ελάχιστος. Πιστεύω όμως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχω δει απο τα κορίτσια οτι θα κάνουμε μια πολύ καλή συνολική παρουσία με αποτέλεσμα να βρεθούμε αρκετά ψηλά στην βαθμολογία.
Έχοντας περάσει ως προπονητής απο ποδόσφαιρο γυναικών και αντρών, ποιές είναι οι βασικές διαφορές που συναντήσατε;
Οι διαφορές ανάμεσα σε ποδόσφαιρο γυναικών και αντρών αν το πάρουμε με γνώμονα τα βιολογικά χαρακτηριστικά είναι οτι οι γυναίκες υστερούν σε σχέση με τους άντρες στην ταχύτητα και στην δύναμη.
Σε όλα τα άλλα κομμάτια θεωρώ πως οι γυναίκες δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν απο τους άντρες ποδοσφαιριστές ίσα ίσα επειδή γνωρίζουν και οι ίδιες τις αδυναμίες αυτές, έχουν εξασκήσει περισσότερο το τεχνικό κομμάτι.
Θέλω να σταθώ όμως και να τονίσω κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση στις γυναίκες. Και αυτό είναι η ΘΕΛΗΣΗ, το ΠΑΘΟΣ και ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ που δείχνουν πάνω στο ποδόσφαιρο.
Εμπειρικά πιστεύω πως στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τα αγόρια δεν έχουν την αφοσίωση και το πάθος όπως αυτό που έχω δει στις γυναίκες.
Είναι πιο συγκεντρωμένες και θεωρώ πως με το πέρασμα των χρόνων το ποδόσφαιρο γυναικών θα βελτιώνεται και το αντρικό θα αρχίσει να πέφτει, αυτή είναι η πρόβλεψή μου.
Πέρα απο την θέληση και το πάθος που αναφέραμε οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες έχουν πολύ μεγάλη βελτίωση. Αυτό είναι κάτι που εκτιμώ και με κάνει να θέλω να δουλεύω με τις γυναίκες.
Είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή αυτό που κάνει να το βλέπει και μέσα στο γήπεδο.
Όπως αναφέρατε οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απο τους άντρες στο ποδόσφαιρο. Ποιά η αιτία όμως που δεν αφήνει το ποδόσφαιρο γυναικών να εξελιχθεί και να αναγνωριστει;
Σημαντικό κομμάτι που λείπει είναι η διαφήμιση του ποδοσφαίρου γυναικών το οποίο απορρέει απο το μη ενδιαφέρον του κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα αν αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου θα έρθουν και οι χορηγίες και γενικά η προβολή του αθλήματος.
Ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια και μια ανάδειξη του αθλήματος και καθαρά υπεύθυνη για αυτό είναι η ΕΠΟ αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν ήδη μια απήχηση σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Θα έπρεπε μέσω ΕΠΟ και αθλητικών εκπομπών να αρχίσουν επιτέλους κάποια στιγμή να περνάνε και στιγμιότυπα απο δικούς μας αγώνες.
Σίγουρα λοιπόν το ένα κομμάτι είναι η διαφήμιση και η προβολή αλλά το άλλο είναι πως η ΕΠΟ και η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά όλο αυτό.
Πρέπει να επενδύσουν και στις εγκαταστήσεις αλλά και στις μεταγραφές σε ομάδες, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το επίπεδο που θα βλέπουμε, να γίνει πιο ελκυστικό το άθλημα και να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου.
Στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Γυναικών της Κύπρου η τηλεόραση παρουσίαζε ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Είναι κάτι που πιστεύετε πως θα βοηθούσε αν γινόταν και στην Ελλάδα;
Φυσικά και δύο αγώνες θα μπορούσε να δείχνει, απο έναν όμιλο κάθε φορά.
Αυτό σίγουρα θα ήταν πάρα πολύ καλό σαν προώθηση γιατί μέσω της τηλεόρασης θα έμπαινε στο σπίτι του κάθε ‘Eλληνα το ποδόσφαιρο γυναικών.
Δεν θεωρώ πως είναι κάτι δύσκολο να δείχνει η τηλεόραση 1-2 αγώνες την κάθε αγωνιστική και ίσως είναι και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να μας γνωρίσουν.
Σίγουρα θεωρώ μεγάλη υπόθεση αυτή την στιγμή οτι κινείται γύρω απο το ποδόσφαιρο γυναικών σε ιστοσελίδες, εκπομπές και οτιδήποτε δίνει κάποια προβολή και σε όλους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.
Επίσης κάτι που θεωρώ σημαντικό και αποτελεί εναν παράγοντα που θα βοηθήσει στην εξέλιξη του αθλήματος είναι να υποχρεωθούν όλες οι ΠΑΕ να έχουν και τμήμα με γυναίκες, όπως γίνεται και στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης.
Και σύμφωνα με πληροφορίες μου, ήδη έχουν δοθεί κάποια project πάνω σε αυτό το κομμάτι και ελπίζω οι αρμόδιοι φορείς της ΕΠΟ και ειδικά ο καινούργιος πρόεδρος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, να το αγκαλιάσουν.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ένας άνθρωπος με αγάπη και ευαισθησία για το ποδόσφαιρο και πιστεύω πως θα δώσει παραπάνω προσοχή στο άθλημα και η εικόνα του ποδοσφαίρου γυναικών σε 2-3 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτή που ξέραμε.
Όσον αφορά την δουλεία σας ως προπονητής κατά πόσο η πανδημία επηρέασε τον τρόπο εργασίας σας;
Ίσως ο κλάδος ο δικός μου είναι απο αυτούς που επλήγησαν πιο πολύ.
Ευτυχώς δεν είμαι απο αυτούς, αλλά γνωρίζω πολλούς συναδέλφους οι οποίοι έχουν σημαντικότατο βιοποριστικό πρόβλημα με όλη αυτή την περιπέτεια.
Θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες, γιατί υγεία ίσων παιδεία. Δεν νοείται να είναι απο τον Νοέμβριο κλειστές οι ακαδημίες όλων των αθλημάτων. Πέρυσι που ήμουν σε ακαδημίες δεν είχαμε ούτε ενα κρούσμα και πόσο μάλλον στα αθλήματα που είναι σε ανοιχτούς χώρους.
Έπρεπε οχι σήμερα, χθές να είχε ανοίξει ο αναπτυξιακός αθλητισμός, γιατί εκτός απο την σωματική υγεία είναι και η ψυχική και πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδία.
Κάτι που θέλετε να ευχηθείτε;
Θέλω να ευχηθώ υγεία πάνω απο όλα σε όλες τις ομάδες και τον κόσμο.
Αρνητικά τεστ Covid και η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει κανονικά και να δούμε την εξέλιξη που θέλουμε στο ποδόσφαιρο γυναικών.
click: ΔΥΝΑΤΑ & ΑΘΛΗΤΙΚΑ