Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

FSA – Έρευνα : Μια στις πέντε γυναίκες δέχεται σεξιστική συμπεριφορά σε αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών

Λυπηρά και απογοητευτικά στοιχεία φέρνει στο φως η έρευνα του Football Supporters’ Association η οποία αποδεικνύει πως μία στις πέντε γυναίκες δέχεται διακρίσεις και σεξιστικά σχόλια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Οι γυναίκες σήμερα είναι λιγότερο ”πρόθυμες” να δεχτούν σεξιστική συμπεριφορά στους αγώνες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την Ένωση Υποστηρικτών του Ποδοσφαίρου (FSA), η οποία μέτρησε τις τρέχουσες συμπεριφορές έναντι εκείνων των φιλάθλων το 2014.

Η έρευνα Women at the Match ολοκληρώθηκε από περισσότερες από 2.000 φιλάθλους, με σχεδόν τις μισές που ρωτήθηκαν (49%) να λένε ότι η σεξιστική συμπεριφορά τις έκανε να θυμώσουν, από μια στις τρεις (29%) προηγουμένως.

Το 2014 σχεδόν μια στους τρεις (32%) δήλωσαν ότι γενικά δεν ενοχλούνταν που έβλεπαν κάτι σεξιστικό στον αγώνα, ενώ σήμερα μόνο μια στις επτά οπαδούς (15%) θα είχε την ίδια στάση.

Προηγουμένως, μία στις τέσσερις (24%) γυναίκες στο ματς θα γελούσε από το σεξισμό, ενώ στις μέρες μας αυτό έχει μειωθεί σε μία στις οκτώ (12%).

Λιγότερες γυναίκες είναι και πάλι πρόθυμες να το δεχτούν ως μέρος της εμπειρίας της αγωνιστικής, 4% κάτω από 10% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2014, και οι περισσότερες (59%) θα ήθελαν να δουν οι σύλλογοι να καταδικάζουν άτομα που εκδηλώνουν τέτοια συμπεριφορά. 

Τέσσερις στους δέκα (39%) θα ήθελαν να δουν τους σεξιστές να εκτινάσσονται από το έδαφος – από 26% το 2014.

Μια στους 20 οπαδούς (5%) λέει ότι η σεξιστική συμπεριφορά στον αγώνα την κάνει να μην θέλει να παρευρεθεί στο μέλλον.

Η Ally Simcock, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FSA και θαυμάστρια της Port Vale, είπε:

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις την αλλαγή στη νοοτροπία τα τελευταία χρόνια, με τις θαυμάστριες να είναι λιγότερο πιθανό να δέχονται τη σεξιστική συμπεριφορά ή να είναι πρόθυμες να τη δικαιολογήσουν ως κοροϊδία.

«Πηγαίνω στο ανδρικό ποδόσφαιρο εδώ και πολύ καιρό και έχω ακούσει το μερίδιό μου για σεξιστικά σχόλια, αλλά πολλά έχουν αλλάξει τελευταία. Πράγματα όπως το κίνημα #MeToo έχουν βοηθήσει να αλλάξουν οι αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με το τι είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν και τι είναι ή δεν είναι αποδεκτό.

«Η FSA είναι απολύτως σαφής σε αυτό – δεν υπάρχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο για σεξιστική ή μισογυνιστική συμπεριφορά. Θα ενθαρρύνουμε όλους τους υποστηρικτές να το αμφισβητήσουν και, αν χρειαστεί, να το αναφέρουν στον σύλλογο τους ή στις αρχές».

Μία στις πέντε γυναίκες (20%) αναφέρει ότι έχει βιώσει ανεπιθύμητη σωματική προσοχή όταν παρακολουθούσε αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών σύμφωνα με την έρευνα, υπερδιπλάσιο ποσοστό από την ίδια έρευνα το 2014 (8%).

Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό οπαδών ανέφερε ότι αντιμετώπισε σεξιστική συμπεριφορά στο γυναικείο ποδόσφαιρο (5%) και τα τρία τέταρτα (75%) δήλωσαν ότι δεν έχουν ακούσει σεξιστικά σχόλια ή ότι βίωσαν ανεπιθύμητη σωματική προσοχή.

Η έρευνα της FSA ρώτησε επίσης τις γυναίκες σχετικά με άλλα εμπόδια για την παρακολούθηση αγώνων ανδρών με το 51% να αναφέρει υψηλές τιμές εισιτηρίων, 45% κόστος και απόσταση από τους αγώνες και 31% να μετακινούνται οι ώρες έναρξης για την τηλεόραση.

Στο γυναικείο παιχνίδι, το κόστος και η απόσταση του ταξιδιού είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που εμποδίζει τη μεγαλύτερη προσέλευση σχεδόν των μισών φιλάθλων (48%). Το θέμα των τιμών των εισιτηρίων δεν είναι τόσο έντονο όσο στον αγώνα των ανδρών, αλλά παραμένει ένα θέμα με το 26% να λέει ότι είναι εμπόδιο στην προσέλευση.

Περαιτέρω πληροφορίες:

  • Η έρευνα Women at the Match της FSA συγκέντρωσε τις εμπειρίες περισσότερων από 2.000 οπαδών ποδοσφαίρου που πήγαιναν αγώνες. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, επανεξετάστηκε φέτος, με δεδομένα που συλλέγονται για τους αγώνες ανδρών και γυναικών ξεχωριστά για πρώτη φορά. 2.164 θαυμαστές συμπλήρωσαν την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 13 Αυγούστου και 7 Σεπτεμβρίου 2021.
  • Το 97,2% των ερωτηθέντων αναγνωρίστηκε ως γυναίκες, το 0,6% αναγνωρίστηκε ως μη δυαδικό, το υπόλοιπο είτε αυτοπροσδιορίστηκε ως άλλο φύλο ή προτίμησε να μην πει.
  • Από αυτούς που παρακολουθούν τον αγώνα των ανδρών, το 61% είναι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας και το 81% παρακολουθεί τουλάχιστον πέντε αγώνες τη σεζόν. Από αυτές που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια γυναικεία ομάδα, το 16% ήταν κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας και το 74% είχε παρακολουθήσει αγώνες πριν από τον COVID.
  • Περαιτέρω στατιστική ανάλυση θα αναρτηθεί στο www.thefsa.org.uk μετά την κυκλοφορία της δημοσίευσης του Women at the Match.

πηγή FSA