Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

FIFPRO Merit Award: Νικήτρια η Εθνική Γυναικών Κύπρου (vid)

Η Εθνική ποδοσφαίρου Γυναικών της Κύπρου, είναι η νικήτρια του βραβείου FIFPRO Player Voice Award, στα πλαίσια των FIFPRO Merit Award. 

Το FIFPRO Player Voice Award, απονέμεται στις παίκτριες που πραγματοποιούν δράσεις και μέσα από τη δική τους φωνή προσπαθούν να επισημάνουν ένα ζήτημα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και να επηρεάσουν για την αλλαγή του.

Τεράστια τιμή για το κυπριακό ποδόσφαιρο και παράλληλα, σημαντικό μήνυμα προς την κυπριακή πολιτεία αλλά και την ελληνική, αναφορικά με το θέμα της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, αποτελεί η ανάδειξη της Εθνικής Γυναικών Κύπρου ως νικήτρια του πολύ σημαντικού επάθλου “FIFPRO Merit Awards 2020”.

Η γνωστοποίηση της νίκης της υποψηφιότητας της Εθνικής ομάδας των γυναικών της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο του ετήσιου Παγκόσμιου Κογκρέσου της FIFPRO, το οποίο φέτος διεξάγεται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Το αιτιολογικό
Νικητές στην κατηγορία “Player Voice” αναδείχθηκε η Εθνική Γυναικών Κύπρου, με αφορμή τη δράση της στα τέλη του 2019, στον εκτός έδρας αγώνα με την Φινλανδία. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η FIFPRO στο αιτιολογικό της: «Η εθνική ομάδα γυναικών της Κύπρου αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων στο ποδόσφαιρο. Πριν από έναν διεθνή αγώνα του 2019 εναντίον της Φινλανδίας, απαίτησαν τις ίδιες συνθήκες εργασίας με τους παίκτες της εθνικής ομάδας ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων προπόνησης, των ημερήσιων επιδομάτων και του εξοπλισμού. Χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν και ξεκίνησαν μια εθνική συζήτηση, η οποία κατέληξε σε συνομιλίες μεταξύ του ΠΑ.Σ.Π. και του Κυπριακού Κοινοβουλίου σχετικά με τη δημιουργία νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Ρίσκαραν την καριέρα τους, αλλά στάθηκαν στο ύψος τους και με τις ενέργειες τους, πάλεψαν για ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις ποδοσφαιρίστριες.»

Κατά τη διάρκεια του Κογκρέσου, προβλήθηκε βίντεο με τις τέσσερις αρχηγούς της εθνικής ομάδας της Κύπρου, Λουκρητία Χρυσοστόμου, Χριστιάνα Σολωμού, Άντρη Βιολάρη και Μαρία Ιωάννου, να αποδέχονται το βραβείο, αφού ευχαρίστησαν την FIFPRO για την τιμή και τόνισαν τη σημαντικότητα της διάκρισης αυτής, στην προσπάθεια που κάνουν για ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.

O εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, δήλωσε:

«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τη σπουδαία αυτή διάκριση των παικτριών μας. Ως ΠΑ.Σ.Π., τις συγχαίρουμε θερμά! Η πολεμική που δέχθηκαν πέρσι, λόγω της δράσης τους εκείνης, ήταν πρωτόγνωρη, όμως τα οφέλη από την ενέργεια τους είναι πολλαπλάσια. Πέρσι ξεκίνησε δημόσιος διάλογος από βουλευτές και από την κοινωνία και έγινε γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει στον κυπριακό αθλητισμό, σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων».

Οι νικήτριες
Στην υποβολή της υποψηφιότητας, συμπεριλήφθηκαν οι πιο κάτω διεθνείς παίκτριες, οι οποίες είναι και οι νικήτριες του “Merit Awards 2020”: Χριστιάνα Σολωμού, Κωνσταντίνα Παφίτη, Φωτεινή Ανδρονίκου, Έλενα Ττάκα, Φιλίππα Σάββα, Βικτώρια Ζαμπά, Μαρία Ιωάννου, Κορίνα Πάολα Αδάμου, Γεωργία Ξενοφώντος, Μαρία Ξενοφώντος, Άντρια Μιχαήλ, Ελένη Γιάννου, Λουκρητία Χρυσοστόμου, Μαρία Ματθαίου, Χαρά Χαραλάμπους, Ιβάνα Τάνεβα, Ελίνα Παναγιώτου, Μαρινέλλα Παναγιώτου, Σάρα Παπαδοπούλου, Ραφαέλα Αντωνίου, Σταυριάνα Αντωνίου, Έλενα Αριστοδήμου, Χαρά Νεοφύτου, ενώ εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού ήταν οι Ξένια Γεωργίου και Άντρη Βιολάρη.

Rashford, Moreno και Otorbaeva
Όσον αφορά τις άλλες δύο κατηγορίες των Merit Awards, η Javiera Moreno νίκησε στην κατηγορία “Player Activism”, για τη δράση της στην εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης, της παρενόχλησης, των διακρίσεων και της κακομεταχείρισης από το γυναικείο ποδόσφαιρο. Και ο Marcus Rashford επικράτησε στην κατηγορία “Player Impact”, μετά που εξασφάλισε ότι τα παιδιά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν σχολικά γεύματα. Επίσης, η FIFPRO απένειμε και ειδική αναγνώριση, με την ονομασία FIFPRO Hero, στην Aidana Otorbaeva, η οποία έβαλε τη ζωή της σε κίνδυνο για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Όλοι οι νικητές επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή της FIFPRO.

πηγή: pasp.org.cy