Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

FIFA: Νέοι κανονισμοί για την μητρότητα στο γυναικείο ποδόσφαιρο

Η FIFA ανακοίνωσε τους νέους κανονισμούς όσον αφορά στη μητρότητα της παίκτριας παρέχοντας της περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα. 

Το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων που στοχεύουν στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων σε παίκτριες που θέλουν να γίνουν μητέρες.

Πιο συγκεκριμένα οι νέοι κανονισμοί που έχουν συμφωνηθεί από τη FIFA, τη FIFPRO και άλλους ενδιαφερόμενους και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι οι εξής:

  • Τουλάχιστον 14 εβδομάδες άδεια μητρότητας, εκ των οποίων τουλάχιστον 8 εβδομάδες άδειας πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά τη γέννηση του παιδιού.
  • Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η παίκτρια θα πληρώνεται τουλάχιστον τα δύο τρίτα του μισθού της ,σε περίπτωση που η εθνική νομοθεσία ή η CBA δεν δηλώνουν υψηλότερα στάνταρ.
  • Δίνεται η δυνατότητα να παραμείνετε εγγεγραμμένοι και, εάν συμφωνηθούν αμοιβαία, να εγγραφείτε κατά την επιστροφή της άδειας μητρότητας, ακόμη και εκτός της προγραμματισμένης περιόδου εγγραφών.
  • Ένας σύλλογος δεν μπορεί να απολύσει μία έγκυο, ούτε μπορεί να συμπεριλάβει «ρήτρες κατά της εγκυμοσύνης» στα συμβόλαιά του. Σε αυτή την περίπτωση ο σύλλογος υποχρεούται να αποδείξει ότι η απόλυση δεν σχετίζεται με τη μητρότητα, διαφορετικά η παίκτρια λαμβάνει επιπλέον αποζημίωση ίση με έξι μισθούς πάνω από την υπόλοιπη αξία του συμβολαίου.
  • Ελευθερία της παίκτριας να αποφασίζει αν θα συνεχίζει να παίζει ή όχι . Ο σύλλογος πρέπει να διευκολύνει την επανένταξη της αθλήτριας και να προσφέρει ιατρική και σωματική υποστήριξη. Οι παίκτριες θα έχουν το δικαίωμα να θηλάσουν τα μωρά τους.

Η Γκαμπριέλα Γκάρτον , τερματοφύλακας της Αργεντινής και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παικτών της FIFPRO έδειξε τον ενθουσιασμό της για τις παραπάνω αποφάσεις και δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για το γυναικείο ποδόσφαιρο, για τις παίκτριες και για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Εμείς, ως παίκτριες, χρειαζόμαστε αυτά τα είδη διατάξεων και κανονισμών προστασίας, έτσι ώστε καμιά μας  να μην πρέπει να επιλέξει μεταξύ της έναρξης μιας οικογένειας και της συνέχειας της ποδοσφαιρικής μας καριέρας, όπως κάποιες έπρεπε να κάνουν στο παρελθόν»

 

ΠΗΓΗ FIFPRO