Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στις 17 Δεκεμβρίου 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η απόφαση αυτή έδωσε στην ημέρα έναν πιο επίσημο χαρακτήρα καθώς είχε καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των (πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία) τριών αδελφών Μιραμπάλ με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο μαραθώνιος της Kathrine Switzer το 1967 έμεινε στην ιστορία καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο ως επίσημη διαγωνιζόμενη σε ένα άθλημα που μέχρι τότε κυριαρχούνταν απολύτως από άνδρες. Μάλιστα, η συμμετοχή της ως K.V. Switzer υπέκρυπτε το φύλο της και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει από τη λίστα των συμμετεχόντων ότι επρόκειτο για γυναίκα. Τελικά, ο Μαραθώνιος έμεινε στην ιστορία όταν ένας από τους διοργανωτές προσπάθησε να την απομακρύνει μερικά χιλιόμετρα μετά την αφετηρία (φωτογραφία).

Στο βιβλίο της «Marathon Woman» περιγράφει τη σκηνή: «Ποτέ δεν είχα νιώσει τέτοια αμηχανία και φόβο. Ποτέ δεν με είχαν ακουμπήσει τόσο βίαια, ούτε ως παιδί, και η φυσική δύναμη και η ταχύτητα της επίθεσης με ζάλισαν. Αισθάνθηκα ανίκανη να φύγω, σαν να ήμουν ριζωμένη εκεί, και πράγματι ήμουν, γιατί ο άντρας αυτός με είχε πιάσει από τη μπλούζα. Αφού τον χτύπησε με το σώμα του ένας άλλος δρομέας, ο ίδιος προσγειώθηκε στην άκρη του δρόμου σαν ένας σωρός από τσαλακωμένα ρούχα. Τώρα ένιωσα τρόμο. Σκεφτόμουν ότι τον σκοτώσαμε και θα πάμε φυλακή.
…Ήμουν έκπληκτη και μπερδεμένη. Ποτέ δεν έχω υπάρξει τόσο κοντά στη σωματική βία. Η δύναμη ήταν τρομακτική και σοκαρίστηκα με το πόσο ανήμπορη ένιωσα εγώ, ως δυνατή γυναίκα, απέναντί της
».

Η Kathrine Switzer έτρεξε και πάλι τον ίδιο Μαραθώνιο το 2017, ύστερα από 50 χρόνια σε ηλικία 70 ετών.

 

Τελικά επετράπη στις γυναίκες να συμμετάσχουν σε αγώνα Μαραθωνίου μόλις το 1972.