Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Ζέφη Γιαμπάνη: ” Δεν μπορώ να καταλάβω, αφού μπορεί η Α2 Ανδρών γιατί εμείς όχι; ”

Η Ζέφη Γιαμπάνη τοποθετείται για το παρατεταμένο ”λουκέτο” στην Α2 Γυναικών.

Η έμπειρη μπασκετμπολίτρια, Ζέφη Γιαμπάνη διανύει την δεύτερη σεζόν με την ομάδα των Μελισσίων στην Α2 κατηγορία γυναικών που σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού δεν επιτράπηκε ούτε η έναρξη των προπονήσεων.

Η 29χρονη σέντερ είναι διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της Δάφνης Αγίου Δημητρίου, του Αθηναϊκού,  του Πειραϊκού, των Εσπερίδων, του Πανιωνίου και του Παλαιού Φαλήρου.

Η Ζέφη Γιαμπάνη τοποθετήθηκε στο wsl.gr για το παρατεταμένο ”λουκέτο” στην Α2 Γυναικών ενώ επιτράπηκαν οι προπονήσεις στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία, τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς και για το αν θα έπρεπε και το γυναικείο μπάσκετ να θεωρείτε επαγγελματικό.

Ζέφη σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και για τις απαντήσεις σου. 

Είσαι μια έμπειρη παίκτρια με αρκετά χιλιόμετρα στα γήπεδα. Πως αντιμετωπίζεις αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με το “πάγωμα” των πρωταθλημάτων;

Αυτό το οποίο ζούμε όλοι μας λόγω του κορονοϊού είναι κάτι που μας έχει αλλάξει τόσο την ρουτίνα μας όσο και ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο.

Το μπάσκετ για εμένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας μου.

Μόνο καλό δεν έχει κάνει αυτή η παύση στα πρωταθλήματα, η οποία σημαίνει και την απαγόρευση των προπονήσεων.
Αυτήν την περίοδο μου επιτρέπεται να προπονούμε μόνο εκτός γηπέδου και περιμένω όπως και όλες οι συμπαίκτριές μου να δοθεί το ”πράσινο φώς” και σε εμάς.

Στην Α2 γυναικών που συγκαταλέγονται τα Μελίσσια δεν έχουν επιτραπεί ούτε οι προπονήσεις. Θεωρείς πως είναι άδικο αφού επιτράπηκαν στην αντίστοιχη κατηγορία των αντρών;

Θεωρώ άδικο οτι τόσο καιρό ήμασταν όλοι εκτός προπονήσεων.

Αναγκάστηκαν οι αρμόδιοι να δώσουν άδεια στην Α1 Γυναικών για να επιστρέψουν καθώς υπάρχει το EuroBasket σε λίγο καιρό.
Για την Α2 Γυναικών δεν ρωτήθηκαν καν οι ομάδες αν μπορούν ή όχι να ανταπεξέλθουν σε όλες τις απαιτήσεις για την ομαλή επανένταξη στο πρωτάθλημα.
Πριν 2 μήνες είχαμε στείλει και εμείς επιστολή για να ζητήσουμε άδεια να προπονηθούμε καθώς θα μπορούσαμε να τηρήσουμε τα νέα πρωτόκολλα.

Επίσης να τονίσω οτι μέχρι την διακοπή του πρωταθλήματος στο σύνολο και σε σχέση με τον αριθμό των αθλητριών τα κρούσματα ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
Δεν μπορώ να καταλάβω αφού μπορεί η Α2 Ανδρών γιατί εμείς όχι;

Τώρα στο ερώτημα που διχάζει το ελληνικό μπάσκετ. Πιστεύεις πως το γυναικείο μπάσκετ θα έπρεπε να θεωρείτε επαγγελματικό;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που δημιουργεί σύγχυση.
Τι ορίζεται επαγγελματικό και τι ερασιτεχνικό πρωτάθλημα το γνωρίζουμε όλοι. Το θέμα είναι απο ποιά οπτική γωνία το βλέπουν οι υπεύθυνοι.

Η κορυφαία κατηγορία μπάσκετ γυναικών η Α1, εντάσσεται και αυτή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά όλα γίνονται βάση επαγγελματικής νοοτροπίας.

Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει κάτι ουσιαστικά.
Ιδανικά θα σου έλεγα οτι η Α1 Γυναικών σίγουρα θα έπρεπε να είναι επαγγελματική γιατί πληρεί όλες τις προϋποθέσεις στα δεδομένα της Ελλάδας.

Για χρόνια αγωνιζόσουν στην Α1 Γυναικών. Τώρα που είσαι στην Α2, ποιες οι διαφορές που έχεις παρατηρήσει ανάμεσα στις δύο κατηγορίες;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι η ύπαρξη των ξένων αθλητριών στα ρόστερ της Α1 κατηγορίας.

Πλέον οι ομάδες της Α2 μαθαίνουν πολλά απο τις νέες αθλήτριες προετοιμάζοντας τες να παίξουν στην Α1 με ουσιαστικό ρόλο.
Όσον αφορά στις πιο έμπειρες παίκτριες προσφέρεται ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και ένα επίπεδο προπόνησης πολύ ικανοποιητικό .

Πιστεύω η Α2 είναι μια κατηγορία που παίζει σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη των αθλητριών.

 

Αν σας δινόταν η ευκαιρία τι θα προτείνατε στην πολιτεία ώστε να σας επιτραπεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος της Α2;

Όπως ανέφερε και παραπάνω το πρώτο που θα ζητούσαμε θα ήταν να μας αφήσουν να προπονηθούμε όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη εξάλλου.

Τηρώντας φυσικά το πρωτόκολλο(κάτι το οποίο κάναμε) γιατί όλη αυτή η παύση μόνο κακό μας κάνει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Τι πιστεύεις για το γεγονός οτι πολλές αθλήτριες το τελευταίο διάστημα φεύγουν στο εξωτερικό μέχρι το τέλος της σεζόν;

Είναι πιστεύω απόλυτα λογικό.

Με την αβεβαιότητα που επικρατεί στον αθλητισμό η μόνη διέξοδος για τις αθλήτριες αυτήν την στιγμή είναι το εξωτερικό εκεί που τα πρωταθλήματα διεξάγονται κανονικά.

Στο μέλλον θα φανταζόμουν τον εαυτό σου στον ρόλο της προπονήτριας μπάσκετ;

Ναί, είναι κάτι που θα μου άρεσε.

Η προπονητική είναι κάτι που θα με ενδιέφερε γιατί ως απόφοιτος Σ.Ε.Φ.Α.Α θα μπορούσα να ασχοληθώ τόσο με ακαδημίες όσο και με ομάδες υψηλού επιπέδου μεταφέροντας γνώση και εμπειρία.