Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

ΠΑΣ Γιάννινα: «Σεξισμός και μπάσκετ στην Ελλάδα»

Η γυναικεία ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα μέσα απο μια δημοσίευση σε επίσημη σελίδα της ομάδας αναφέρθηκε στη διακοπή του φετινού πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών λόγω των μέτρων κατά του Covid-19. 

Στο παρακάτω δημοσίευμα τα κορίτσια του ΠΑΣ Γιάννινα δεν στάθηκαν μόνο στην αναστολή των πρωταθλημάτων , αλλά εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για τον έμμεσο σεξισμό που βιώνει το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα.

Θέση έχει πάρει για το θέμα της αναστολής της Α1 κατηγορίας γυναικών πλήθος αθλητριών με παρόμοιες απορίες, που συνοψίζονται σε δύο βασικά ερωτήματα.

  1. Γιατί δεν θεωρούν το γυναικείο πρωτάθλημα επαγγελματικό;
  2. Θεωρούν ότι ο COVID κολλάει μόνο στις γυναίκες και όχι στους άντρες;

Υπενθυμίζουμε πως οι ομάδες είναι διατεθειμένες να τηρήσουν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα υγείας που ισχύουν και στις αντίστοιχες αντρικές ομάδες.

Αναλυτικά η δημοσίευση του ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Σεξισμός και μπάσκετ στην Ελλάδα
Ο σεξισμός αναφέρεται στις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που αντικατοπτρίζονται στην αρνητική εκτίμηση μια ομάδας ατόμων εις βάρος κάποιας άλλης ομάδας ατόμων, έχοντας ως πρωτεύων και βασικό κριτήριο το φύλο τους και με αυτό τον τρόπο προωθείται η κοινωνική ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Το συνηθέστερο θύμα του σεξισμού είναι οι γυναίκες.
Στο μπάσκετ όμως τι γίνεται; Ισχύει κάτι τέτοιο; Ο πρόδηλος σεξισμός εις βάρος των γυναικών μπορεί να φαίνεται πως εκλείπει, όμως, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, απλώς λαμβάνει χώρα υπογείως και καθίσταται λανθάνων, ιδίως σε ό,τι αφορά την Α1 εθνική κατηγορία.
Η γυναίκα δεν έχει τη θέση που δικαιούται σε αυτό το χώρο εργασίας και όποιοι νομίζουν ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν, εθελοτυφλούν.
Το 2020, η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ θεωρεί ακόμα ότι η γυναίκα είναι κατώτερο είδος από τον άντρα και έχει επιτρέψει τις ομάδες μπάσκετ των ανδρών να είναι επαγγελματικές ενώ τις γυναικείες τις θεωρεί ερασιτεχνικές.
Ζητάμε επίσημα πλέον από την ΕΟΚ σαν διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος μας, να καλέσει σε επίσημη τηλεδιάσκεψη όλα τα σωματεία της Α1 και να στείλει στον ΕΟΔΥ και στα αρμόδια υπουργεία το πρωτόκολλο που καταθέσαμε και μπορούμε να ακολουθήσουμε, που είναι πιστό αντίγραφο του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών με τη μόνη διαφορά ότι εμείς θα έχουμε 80 άτομα επιτρεπόμενα ανά αγώνα και όχι 170.
Θεωρούμε ότι ο ΕΟΔΥ και οι λοιμοξιολογοι δε θα θεωρήσουν ότι ο COVID κολλάει στις γυναίκες και όχι στους άντρες και άμεσα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μας.
Εν αναμονή ενεργειών σας.
Με εκτίμηση
ΠΑΣ Γιάννινα WBC