Τα πάντα για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλλεϋ Handball Polo

Λιόλιος: «Άμεση ενεργοποίηση όλων των θεσμικών φορέων προς υποστήριξη του γυναικείου μπάσκετ»

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έκανε γνωστές τις προτάσεις του για το μέλλον του γυναικείου Μπάσκετ ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Ομοσπονδίας (28 Μαρτίου), δίνοντας έμφαση στην απουσία ουσιαστικής θέσης της ΕΟΚ.

Ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, έκανε γνωστές τις απόψεις του όσον αφορά στην συνέχεια και στην ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ τονίζοντας πως εντός της εβδομάδας θα παρουσιαστούν εκτενώς μαζί με το πλάνο υλοποίησής τους.

Αναλυτικά οι προτάσεις του κ.Λιόλιου:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό με το Μπάσκετ Γυναικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μπάσκετ γυναικών να είναι στην αφάνεια, αφού οι άνευ λόγου και αιτίας επιλογές της ΕΟΚ οδήγησαν στην υποβάθμιση του.

Ειδικότερα, η Α1, ενώ είναι η κορυφαία κατηγορία του Μπάσκετ Γυναικών στη χώρα μας, συνεχίζει χωρίς καμία προβολή και συνεπώς χωρίς έσοδα, ενώ οι ομάδες έχουν επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα συμμετοχής τους στην κατηγορία. Η δε αναδιάρθρωση των κατηγοριών δημιούργησε μία κατηγορία έκτρωμα (Α2 γυναικών) με 40 ομάδες χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν ούτε οι δυναμικότητες των Σωματείων, αλλά ούτε και οι οικονομικές τους δυνατότητες.

Την κρίσιμη στιγμή, μάλιστα, της επανέναρξης του πρωταθλήματος για την κορυφαία κατηγορία γυναικών, η απουσία ξεκάθαρης και ουσιαστικής θέσης εκ μέρους της ΕΟΚ, οδηγεί τους λιγοστούς παράγοντες που έχουν απομείνει να στρέφονται ο ένας κατά του άλλου.

Από την πλευρά μας, επιθυμούμε την κρίσιμη αυτή στιγμή να διατυπωθεί η θέση μας και η οποία συνοψίζεται στα εξής:

  • Συνέχιση του Πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών με όσα σωματεία εκφράσουν την πρόθεση τους να αγωνιστούν επί σκοπώ αναδείξεως Πρωταθλήτριας Ομάδας.
  • Απαλλαγή από τις συνέπειες για όσα Σωματεία δεν επιθυμούν να αγωνιστούν. Για τις ομάδες αυτές, το πρωτάθλημα θα θεωρηθεί μη γενόμενο, λόγω ανωτέρας βίας (force majeure).
  • Άμεση δημιουργία κατάλληλου format στο πρωτάθλημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δεσμευτικές πια ημερομηνίες για την Εθνική ομάδα γυναικών.
  • Δυνατότητα μετεγγραφών κατ’ εξαίρεση, υπό τη μορφή της υποσχετικής και μέχρι το πέρας της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, αθλητριών που αγωνίζονται σε σωματεία που θα επιλέξουν να μην αγωνιστούν στο Πρωτάθλημα. Η διαδικασία αυτή θα αποφασιστεί από κοινού με τα σωματεία που επιθυμούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται και έχει ως στόχο την αγωνιστική ετοιμότητα των αθλητριών ενόψει των υποχρεώσεων της Εθνικής Ομάδας.
  • Προσπάθεια συνέχισης με παρόμοιο τρόπο του Πρωταθλήματος Α2 Γυναικών, εάν φυσικά το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας.

Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι με ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του Μπάσκετ Γυναικών, λεπτομέρειες του οποίου θα αναλυθούν σε ξεχωριστή παρουσίαση. Εφόσον τα Σωματεία επιλέξουν το αναπτυξιακό μας μοντέλο και μας εμπιστευθούν στις Εκλογές της 28ης Μαρτίου 2021, θα πράξουμε τα εξής

– Το μπάσκετ γυναικών θα αποτελέσει για εμάς ξεχωριστό πυλώνα ανάπτυξης του αθλήματος με δική του Διοικητική ομάδα, προκειμένου να υποστηριχθούν τα σωματεία που προάγουν το μπάσκετ γυναικών και να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για την ανάπτυξη του.

– Βασικός στόχος μας θα είναι η υποστήριξη των αναπτυξιακών τμημάτων του μπάσκετ γυναικών, ούτως, ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κορίτσια στο άθλημα. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα γυναικών, αλλά και συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους Τοπικούς φορείς και βέβαια τα Σωματεία.

– Βελτίωση με παρεμβάσεις του τρόπου διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων Υποδομών στις Ενώσεις, αλλά και του τρόπου διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Κορασίδων και Νεανίδων

–  Πλήρης αναδιάρθρωση των Πρωταθλημάτων των Εθνικών Κατηγοριών και κατ’ επέκταση των Πρωταθλημάτων των Ενώσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο Μπάσκετ Γυναικών, υπηρετώντας πάντα πιστά την αναπτυξιακή κατεύθυνση του αθλήματος που στοχεύουμε.

– Αναδιοργάνωση πλήρως του τρόπου λειτουργίας των Εθνικών Ομάδων, ενώ θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία των Ομοσπονδιακών Προπονητών των «μικρών Εθνικών» με τους προπονητές των Σωματείων για τη διαχρονική παρακολούθηση, ανάδειξη και εξέλιξη ταλέντων.

– Ανασύσταση της Επιτροπής Πρωταθλήματος, η οποία θα στελεχώνεται από μέλη του ΔΣ αλλά και  εκλεγμένα μέλη από τους Συλλόγους.

–  Επιπροσθέτως, οι Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων καθώς και η κλήρωση των Πρωταθλημάτων της επόμενης περιόδου θα πραγματοποιούνται σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη της προηγουμένης περιόδου, για τον σωστό προγραμματισμό των υποχρεώσεων των σωματείων. Στόχος η αγαστή συνεργασία με τα Σωματεία, των οποίων οι απόψεις θα έχουν σημαίνοντα λόγο στη χάραξη πολιτικής, στα πλαίσια πάντα της Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ομοσπονδίας.

Οι παραπάνω προτάσεις και το πλάνο υλοποίησής τους θα παρουσιαστούν αναλυτικά εντός της εβδομάδας.

Απαιτείται άμεσα ενεργοποίηση όλων των θεσμικών φορέων προς υποστήριξη του Μπάσκετ Γυναικών. Η στόχευση μας είναι ξεκάθαρη και προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων για ένα καλύτερο αύριο για το μπάσκετ γυναικών, προσανατολιζόμενοι πάντα στο μοντέλο ανάπτυξης των Ακαδημιών. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και δύναμη μας θα είναι η καθολική συμμετοχή των σωματείων.