14.1 C
Athens
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠρόσωπαΚατερίνα Χατζηδάκη: Η Ελληνίδα προπονήτρια που σπάει τα ταμπού στο Ιράν

Κατερίνα Χατζηδάκη: Η Ελληνίδα προπονήτρια που σπάει τα ταμπού στο Ιράν

Η πρώτη ξένη προπονήτρια στο Ιράν είναι Ελληνίδα και ονομάζεται Κατερίνα Χατζηδάκη!

Η Κατερίνα Χατζηδάκη μίλησε στο wsl.gr για τις πρώτες της εντυπώσεις απο την χώρα του Ιράν, για το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα, τους στόχους της για την Μαχράμ αλλά και για την μεταγραφή της Μαρίας Αυτζή που την ακολούθησε. 

Η καταξιωμένη προπονήτρια καλαθοσφαίρισης, βρίσκεται τον τελευταίο ένα μήνα στο Ιράν και κρατάει τα ηνία της Μαχράμ.

Στις αρχές της φετινής σεζόν η Κατερίνα Χατζηδάκη είχε συμφωνήσει με την Ελευθερία Μοσχάτου, απο την οποία αποχώρησε λόγω της αναστολής κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας στο γυναικείο πρωτάθλημα και μέσα σε μερικούς μήνες ανακοινώθηκε απο την Ιρανική Μαχράμ γράφοντας την δική της ιστορία.

Μαζί με αυτό το νέο της επαγγελματικό βήμα λαμβάνει και τον τίτλο της πρώτης ξένης προπονήτριας στο Ιράν.

Η Κατερίνα Χατζηδάκη διαθέτει ένα βαρύ βιογραφικό με κομβικό σημείο την χρονιά του 2016 όπου δέχτηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του βοηθού προπονητή στην τουρκική ομάδα ,Χατάι ενώ λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε τη θέση του πρώτου προπονητή.

Στον πάγκο της Χατάι διατέλεσε μια λαμπρή τετραετή θητεία κατακτώντας δύο σούπερ καπ Τουρκίας, την πρόκριση στα ημιτελικά του Eurocup, παρουσία σε τελικό πρωταθλήματος και Κυπέλλου, αλλά και νίκες στην Euroleague.

Ευχαριστούμε πολύ την Κατερίνα Χατζηδάκη για τον χρόνο της και για την ευκαιρία που μας δίνει να ενημερωθούμε εκ των έσω για την ”μπασκετική ζωή” στο Ιράν.

 

Πως πήρατε μια τόσο μεγάλη απόφαση, να πάτε στο Ιράν; Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν εύκολη απόφαση κυρίως λόγο του ότι στο μυαλό μου είχα το Ιράν ως μια δύσκολη χώρα να ζεις.

Όμως αφού ρώτησα συναδέλφους που είχαν εργαστεί ή περάσει με τις ομάδες τους από το Ιράν, άλλαξα γνώμη ως προς τις συνθήκες ζωής. Γενικά είμαι απο τη φύση μου άτομο που θέλει να γνωρίζει νέες καταστάσεις!

Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε το οικονομικό μέρος της πρότασης και σε συνδυασμό πως δεν άντεχα την απραγία που είχαμε στην Ελλάδα λόγο της καραντίνας, πήρα την απόφαση και είπα το ναι!

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές! Η ομάδα μου είναι ένας πολύ οργανωμένος σύλλογος με σύγχρονες εγκαταστάσεις και όραμα για το μέλλον. Επίσης οι άνθρωποι είναι παρά πολύ ευγενικοί και κάνουν τη δουλειά μου και τη διαμονή μου εύκολη.»

Το Ιράν είναι μια δύσκολη χώρα για τις γυναίκες. Πως είναι η καθημερινότητα σας εκεί;

«Δεν νομίζω πως ισχύει αυτό για τις γυναίκες.  Πέρα από τη Χιτζάμπ που είναι όντως μελανό σημείο, οι γυναίκες είναι σε σημαντικές θέσεις παντού και είναι σεβαστές από όλους.

Στην Ιρανική ομοσπονδία μπάσκετ για παράδειγμα αντιπρόεδρος είναι γυναίκα και αν θυμάμαι καλά υπάρχουν άλλες 6 στο διοικητικό συμβούλιο.»

Η οικογένεια σας και οι φίλοι σας πως αντέδρασαν στο άκουσμα της απόφασης να φύγετε για το Ιράν;

«Στην αρχή ήταν φυσικά επιφυλακτικοί και σίγουρα δεν ενθουσιάστηκαν στην ιδέα!

Αλλά όταν ήρθα εδώ και τους είπα πως είναι τα πράγματα και ειδικά αφού είδαν με ποσό σεβασμό μου φέρονται όλοι, χάρηκαν και ησύχασαν !»

Διανύσατε 5 χρόνια στην Χατάι. Ποιες οι διαφορές του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ με τις χώρες που έχετε προπονήσει εκτός Ελλάδας;

«Ενώ η Ελλάδα έχει μακράν τις πιο ταλαντούχες παίκτριες και σίγουρα πολύ καλύτερους προπονητές, πάσχουμε πολύ στο επίπεδο της οργάνωσης.»

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στο γυναικείο μπάσκετ για να σας κάνει να γυρίσετε στην Ελλάδα;

«Το θέμα για μένα δεν είναι να αλλάξει κάτι για να γυρίσω εγώ.

Το θέμα είναι να αλλάξει κάτι για να μην είναι άλλο Β κατηγορίας το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ.

Και δυστυχώς πρέπει να αλλάξουν πολλά…αυτό όμως είναι μια συζήτηση μεγάλη και κατά την άποψή μου στην παρούσα φάση , μάταιη!»

Πόσο ανεπτυγμένο είναι το γυναικείο μπάσκετ στο Ιράν;

«Το επίπεδο είναι ιδιαίτερα χαμηλό ειδικά στο γυναικείο μπάσκετ εδώ.

Και αυτό όχι γιατί λείπει το ταλέντο. Ταλέντο υπάρχει πολύ. Αυτό που λείπει είναι η γνώση για να αναπτυχθεί το ταλέντο που έχουν .

Και στην ομάδα μου υπάρχει δίψα από αυτά τα κορίτσια να μάθουν. Κάνουμε 4-5 ώρες τη μέρα προπόνηση και κανείς δε διαμαρτύρεται! Είμαστε σαν σχολείο!»

Η ομάδα σας συμμετέχει σε κάποιες Ασιατικές αθλητικές διοργανώσεις που δεν γνωρίζουμε;

«Στο γυναικείο μπάσκετ όχι δεν έχουν ως σύλλογοι συμμετοχή αλλά η αντρική μας ομάδα ναι, συμμετέχει σε Πανασιατικούς αγώνες.»

Οι αμοιβές που υπάρχουν στις ομάδες του Ιράν είναι ικανοποιητικές συγκριτικά με την Ελλάδα;

«Είναι σίγουρα πολύ καλύτερες από την Ελλάδα !»

Είστε η πρώτη ξένη προπονήτρια στο Ιράν. Πως νιώθετε για αυτό;

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και την ίδια ώρα μεγάλη ευθύνη.

Θέλω να πιστεύω πως θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλες συναδέλφους και θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτά τα κορίτσια εδώ να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις για το άθλημα.»

Είδαμε πως στην ομάδα της Μαχράμ εντάχθηκε και η Αυτζή. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της εκεί;

«Η παρουσία της Μαρίας Αυτζή είναι πολύ σημαντική για διάφορους λόγους.

Είναι σημαντική και αγωνιστικά, γιατί είναι μια παίχτρια που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τα κορίτσια της ομάδα και να τις βοηθήσει με την εμπειρία της και επιπλέον για μένα είναι σημαντικό να έχω κάποιον από τη χώρα μου για λόγους συμπαράστασης!»

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την Μαχράμ;

«Όταν ήρθα αυτό που μου ζήτησαν οι άνθρωποι της ομάδας ήταν να προσπαθήσω να κάνω την ομάδα ανταγωνιστική και να αλλάξω τη νοοτροπία τους.

Η ομάδα τότε ήταν στην πέμπτη θέση και τώρα είμαστε δεύτερες. Φυσικά αυτό δημιουργεί προσδοκίες!

Για μένα γενικός στόχος είναι να μπορέσω να επηρεάσω έστω και λίγο τον τρόπο σκέψης των παιχτριών μου και να τις βελτιώσω όσο μπορώ.

Και ελπίζω μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορέσουμε να παίξουμε στον τελικό!»

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments